Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Hyönteishotellissa majailee puutarha-apulaisia

Hyönteiset tekevät paljon hommia puutarhoissa. Ne muun muassa hoitavat pölytystä ja pitävät tuhohyönteisiä aisoissa. Mikkelinpuiston Helsingin yliopiston Tiedon tarha -osastolle on tänä kesänä avattu hyönteishotelli tällaisten hyötyhyönteisien majailupaikaksi.

Hotellilla halutaan uuden tiedon tuottamisen lisäksi jakaa tietoa hyötyhyönteisten merkityksestä.

- Luonnonpölyttäjillä on erittäin suuri merkitys sadonlisääjinä paitsi puutarhan kasveille, myös luonnonmarjoille, sanoo projektipäällikkö Birgitta Partanen Ruralia-instituutin Mikkelin yksiköstä.

- Siksi haluamme korostaa hotellien merkitystä ja kannustaa siihen, että kaikki voivat rakentaa oman hyönteishotellinsa - vain mielikuvitus on rajana. Hyönteishotellissa yhdistyvät huvi ja hyöty.

Hyönteisillä omia asumismieltymyksiä

Jos hyönteishotellin haluaa rakentaa omalle pihalle, kannattaa ensiksi miettiä, mitä hyönteisiä niihin tavoittelee asumaan.

- Esimerkiksi kimalaiset ja herhiläiset viihtyvät pienissä yhdyskunnissa, ja pyrkivät usein koloihin tai pönttöihin. Villimehiläiset ja petopistiäiset ovat sen sijaan erakkoja, jotka haluavat omaa tilaa. Harsokorennot, leppäkertut ja perhoset taas eivät ole liian tarkkoja, vaan niille kelpaavat yksinkertaiset majat, Partanen kertoo.

Yksinkertaisimmallaan hotelli voi olla puukiekko, johon porattu reikiä tai purkinkappale, joka on täytetty ontoilla korsilla. Mikkelipuiston hyönteishotellissa on ripaus luksusta.

- Tämä hotelli on tilava erikoismalli, jossa on eri osastoja. Rakennusmateriaaleina on käytetty muun muassa puuta, järviruokoa, sammalta ja tuohta. Katto on kosteuseristetty kattohuovalla, joka suojaa asukkeja sateelta. Sen päällä on lisäksi vielä viherkatto, joka tasaa lämpötilaa ja suojaa hotellia paahteelta.

Kesän kävijöitä seurataan

Hyönteishotelliprojekti on toteutettu yhteisvoimin. Mukana ovat olleet Ruralia -instituutin lisäksi Outi Salminen metsätieteiden laitokselta sekä Leena Línden ja Matti Salovaara maataloustieteiden laitokselta. Hotelli jää toistaiseksi Mikkelipuistoon.

- Tänä vuonna olemme esimerkiksi tutkineet hotellin hyönteiskantaa ja seuranneet sen käyttöastetta, mutta osastoa uusitaan vuosittain ajankohtaisiin tutkimusaiheisiin liittyen. Hotelli voi olla siellä niin kauan kun se pysyy hyvässä kunnossa tai on kunnostettavissa.

- Toivomme, että hyönteishotellit löytävät paikkansa jokaisessa pihassa ja puutarhassa! Kaikki ovat myös tervetulleita tutustumaan Mikkelipuiston erikoismalliin paikan päälle. Ideoita omaan hotelliin voi vilkaista vaikka Melanie von Orlowin kirjasta Hyönteishotelli – rakenna kotin pölyttäjähyönteisille, Partanen vinkkaa.

Lue lisää Mikkelipuiston osastosta >>

Teksti: Pia-Leena Heikkilä