Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Apurahalla gerberoiden maailmaan

Puutarhatieteiden professori Paula Elomaa odottaa innolla vuotta, jonka voi omistaa kokonaan tutkimukselle gerberoiden parissa. Apuraha on peräisin professoripoolilta.

- Olen todella iloinen, kun kuulin saavani professoripoolin apurahan tutkimusta varten. Minulle tuli heti halu suunnitella vuoden aikataulut kuntoon, jotta voisin käyttää saamani ajan mahdollisimman tehokkaasti, puutarhatieteiden professori Paula Elomaa maataloustieteiden laitokselta sanoo.

Elomaa on saanut apurahan, jonka avulla hän voi syventyä tutkimustehtäviin seuraavan lukuvuoden ajan. Apurahan myönsi Säätiöiden professoripooli, joka on 15 säätiön yhteinen määräaikainen apurahapooli professoreiden tutkimusmahdollisuuksien lisäämiseksi.

- Apurahan saaminen antaa minulle hyvän tilaisuuden keskittyä vain tutkimuksen tekemiseen. Toisaalta se myös tehostaa ohjausta, jota voin antaa jatko-opiskelijoilleni, koska aikaa on enemmän. Tästä on siis monella tasolla hyötyä, Elomaa iloitsee.

Dynaaminen ala innostaa

Elomaalla on takanaan 20 vuotta tutkimusta kukkien ja kukintojen kehitysbiologiaan liittyen. Professorina hän on työskennellyt kymmenisen vuotta.

- Minua on aina kiinnostanut se, miten kasvit kasvavat ja kehittyvät. Olen syventynyt kehitystä ohjaavien geenien ja niiden säätelyn tutkimiseen – tässä ollaan siis aivan peruskysymysten äärellä, Elomaa kertoo.

Professoria on pitkän uran aikana motivoinut alan jatkuva kehittyminen eteenpäin.

- Koko ajan löydetään lisää geenejä ja saadaan tietoa niiden toiminnasta. Asioissa mennään jatkuvasti eteenpäin, ja se on vienyt mennessään.

Säätelyverkostoja ja geenihiljennystä

Paula Elomaalla on meneillään Suomen Akatemian rahoittama projekti, jossa pureudutaan gerberan kukkatyyppien erilaistumista ohjaavaan säätelyverkostoon.

- Esimerkiksi geenihiljennyksen avulla saamme tietoa yksittäisten geenien toiminnasta. Joidenkin siirtogeenisten gerberoiden kukinnot ovat vihreitä ja rypäsmäisiä – se on aika jännittävä näky! Aion mennä itse laboratorioon tekemään kokeita. Lisäksi pääsen syventymään saamaamme sekvenssidataan tietokoneella, josta varmasti löytyy paljon kiinnostavia tuloksia, Elomaa kertoo.

Elomaa haaveilee myös tekevänsä asioita, jotka normaalisti ovat jääneet toissijaisiksi.

- Haluaisin luoda uusia kontakteja ja matkustella. Nyt on aikaa myös perusteelliselle lukemiselle, kirjoittamiselle ja asioiden visioimiselle.

Säätiöiden professoripoolille hän toivoisi jatkoa tulevaisuudessa.

- Tällainen tuki on todella hieno mahdollisuus, jollaista on kaivattu paljon yliopistolla. Olisi mahtavaa saada se esimerkiksi laajennettua muuhunkin opetushenkilökuntaan. Pooli on ollut loistava väylä tukea tutkimusta, Elomaa sanoo.

Professoripoolista apurahaa voi hakea suomalaisessa yliopistossa vakinaisesti työskentelevä professori, jonka yliopisto sitoutuu vapauttamaan hallinnosta ja opetuksesta vuoden (12kk) ajaksi. Pooliraha jaettiin tänä vuonna 67 professorille. Hakijoita oli 126, useasta eri yliopistoista.

Lista kaikista professoripoolin apurahan tällä kierroksella saaneista professoreista>>

Teksti ja kuva: Pia-Leena Heikkilä