Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Revittyjä pakkauksia ja lypsykarjan genomi

Tiedekunta on mukana kansainvälisissä tapahtumissa. Kuusi lahjakasta lukiolaista pääsi Viikkiin tutustumaan pakkausteknologiaan. Pietarissa on taas syvennytty lypsykarjan genomeihin.

Millenium Youth Camp -leirillä Viikissä on revitty auki Pringles-purkkeja ja syvennetty elintarvikepakkauksen maailmaan. Kuusi elintarviketieteistä kiinnostunutta nuorta osallistujaa valittiin mukaan valtavasta kansainvälisestä hakijamäärästä.

- Meillä on esimerkiksi kaksi poikaa Etelä-Amerikasta ja tyttöjä muun muassa Albaniasta ja Tsekistä. Nuoret ovat aivan ihania. Olemme todella iloisia heidän innostuneisuudestaan – kaikesta näkee, että he ovat todella fiksuja, sanoo elintarviketeknologian yliopistonlehtori Tuula Sontag-Strohm elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Tunkua kurssille

Kurssilaiset on valittu esseiden ja koulusuoritusten perusteella. Leireillä nuoret pääsevät verkostoitumisen lisäksi näkemään Viikin pakkaus- ja prosessilaboratoriot.

- Heistä on mielenkiintoista nähdä pakkaamiseen liittyviä laitteita ja ymmärtää, miten asiat käytännössä tapahtuvat. Nuoret valitsivat itse aiheekseen lihan tuorepakkaamisen, koska se on aiheista vaativin. He haluavat syventyä siihen, miten liha saadaan mahdollisimman ekologisesti pakatuksi kuluttajaa varten, Sontag-Strohm kertoo.

Kurssin aikana on luentoja, ryhmätyötä, työpajoja ja ulkopuolisia vierailijoita. Kurssin lopuksi tehdään posteri, joka viedään leirin loppugaalaan. Kaikkiaan Millenium Youth Campissa on mukana 59 opiskelijaa.

Pietarissa syvennyttiin genomiseen valintaan

Nuorille tarjottavan huippuopetuksen lisäksi tiedekunta on kantanut kortensa kekoon maataloustieteiden intensiivikurssin muodossa. Genomiseen valintaan keskittyvä kurssi järjestettiin Pietarissa toukokuussa 26 – 29. toukokuuta. Suomesta tapahtumaa oli järjestämässä maataloustieteiden laitoksen lisäksi MTT, ja yhteistyökumppanina oli All-Russian State Research Institute of Genetics and Breeding of Farm Animals of the Russian Academy of Sciences.

- Tapahtuma pidettiin Pushkinissa Pietarissa. Tiedekunnasta mukana olivat opettamassa itseni lisäksi professori Pekka Uimari, professori Esa Mäntysaari sekä dosentti Ismo Stranén MTT:sta, kotieläintieteen jalostustieteen yliopistonlehtori ja intensiivikurssin koordinaattori Jarmo Juga kertoo.

Innostunut tunnelma ajankohtaisesta aiheesta

Opiskelijoiden palaute oli positiivista ja genomisen valinnan mahdollisuuksista käytiin vilkasta keskustelua luentojen aikana ja tauoilla.

- Kurssilla tutustuttiin geenimerkkeihin ja koko genomin kattaviin assosiaatioanalyysimenetelmiin. Kotieläinjalostuksessa käytettävien sovelluksien osalta perehdyttiin genomiseen valintaan ja eläinten genomisten jalostusarvoennusteiden laskemisen tilastollisiin työkaluihin, Juga sanoo.

Kurssin aihe on erityisen ajankohtainen Venäjällä.

- Genominen valinta on jo käytössä lypsykarjan jalostuksessa monissa teollistuneissa maissa, esimerkiksi pohjoismaisessa Ruotsin, Suomen ja Tanskan yhteisessä jalostusohjelmassa. Myös Venäjällä halutaan hyödyntää genomisen valinnan suuret mahdollisuudet, Juga kertoo.

Kurssille osallistui yli 50 ihmistä kaikkialta Venäjältä.

Lue lisää Milleniun Youth Campin tunnelmista ja tutustu esillteysivuihin >>

Teksti: Pia-Leena Heikkilä