Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Yleisö hurrasi lehmät kesälaitumille

Viikin lehmät pääsivät lauantaina kirmaamaan laitumelle ensi kertaa. Lauantaina 10.5. pidetyissä laidunkauden avajaisissa oli lehmien ilottelun lisäksi tarjolla ihmisille varsinainen megatapahtuma. Viikin opetus- ja tutkimustilan ympäristössä päästiin nauttimaan myös musiikista ja kokeilemaan lypsämistä.

- Tapahtuma oli menestys! Paikalla oli noin 2000 vierasta. Kaikki, joiden mielipiteitä pääsin kuulemaan, kehuivat tilaisuutta onnistuneeksi, sanoo Viikin opetus- ja tutkimustilan johtaja Miika Kahelin.

Laitumelle laskua oli Viikin tilan lisäksi järjestämässä Valio. Erityisen mukavaa oli tapahtuman saama laaja huomio useissa, valtakunnallisissakin medioissa. Yhä useampi tietää nyt, mitä Helsingin keskipisteessä sijaitsevalla maatilalla tapahtuu.

Maatalous kiinnostaa pääkaupunkiseutulaisia

Koko perheen tilaisuus kesti yhdestätoista aina kahteen iltapäivällä. Kahelinin mukaan ainoina haasteina tilaisuuden järjestämisessä olivat kelivaraus ja kävijämäärän arviointi. Kahelin pitää tapahtumaa kuitenkin onnistuneena, ja suurin palkitsevuus tuli kävijöiden innokkuudesta.

- Parasta oli huomata, miten paljon maataloudesta ja lehmistä kiinnostuneita pääkaupunkiseudulta löytyy, Kahelin sanoo.

Maataloustieteiden laitoksen yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta vastaava varajohtaja Hanna-Riitta Kymäläinen on samoilla linjoilla.

- Laidunkauden avajaiset tuovat kaupunkilaisille maatalouskasvatusta ja maataloustieteiden laitokselle hyvää näkyvyyttä, Kymäläinen pohtii.

Makkaraa ja munkkeja opiskelijavoimin

Miika Kahelinin ehtona tilaisuuden järjestämiselle oli alusta asti ollut se, että opiskelijat pääsisivät mukaan järjestelyihin

- Maatalousylioppilaita Sampsasta olikin paikalla kolmisenkymmentä, ja he pitivät yhteisvoimin makkara-, kahvi- ja munkkikojuja, Kahelin sanoo.

Tutkimustilan puolesta tapahtumassa oli neljä vakituista työntekijää ja kolme harjoittelijaa.

- Viikin opetus- ja tutkimustila on osa maataloustieteiden laitosta, joten merkittävin panoksemme oli hoidella lehmät laitumelle. Lisäksi laitoimme nurkat kuntoon ja sovimme Valion kanssa yhteistyöstä, Kahelin kertoo.

Myös Hanna-Riitta Kymäläinen kiittelee tutkimustilan työpanosta.

- Ehdottomasti suurin työpanos tuli tietenkin tutkimustilan väeltä ja avustavilta opiskelijoilta. Meno näytti reippaalta.

- Suurella todennäköisyydellä tämä järjestetään ensi vuonna uudelleen.

Laidunkauden avajaiset pidettiin 10.05. klo 11-14 Viikin koetilan ympäristössä. Tapahtuman juonsi Janne Kataja, ja tilaisuutta järjestämässä oli myös Valio. Lehmien kesälaitumille kirmaamisen lisäksi yleisölle oli tarjolla erilaisia puuhapisteitä ja myyntikojuja.

Teksti: Pia-Leena Heikkilä
Kuva: Sanna Schildt