Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Ruokamaakunnan alumnit koolla

Seinäjoki isännöi maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan ensimmäistä Helsingin ulkopuolella järjestettyä alumnitilaisuutta 11.4. Vastaanotto oli lämmin ja tunnelma innostunut.

Maatalous-metsätieteellisen alumneja on joka puolella Suomea, mutta ruokamaakuntana profiloitunut Seinäjoki on yksi suurimpia alumnitihentymiä. Se olikin luonteva kohde tiedekunnan ensimmäiselle maakuntamatkalle. Tapahtuma järjestettiin yhdessä Seinäjoella ja Mikkelissä toimivan Ruralia-instituutin kanssa ja sen aiheena olivat ruoantuotannon tulevaisuudennäkymät.

Ennen seurustelua, tarjoilua ja kansanmusiikkiyhtye Ronuuttajia puhuttiin painavaa asiaa tiiviissä paketissa. Yliopistonlehtori Mervi Seppänen pohti alustuksessaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia maatalouteen.

– Tulevaisuudessa meidän pitää pystyä tuottamaan enemmän ruokaa vähemmillä resursseilla. Avainsana on kestävä tehostaminen, Seppänen sanoi.

Yliopistonlehtori Tuula Sontag-Strohm esitti toiveen, että uusien kasvivalkuaislähteiden, kuten härkäpavun viljely lisääntyisi.

– Teollisuus on kiinnostunut esimerkiksi härkäpavun mahdollisuuksista, koska se on hyvin ravinteikas, taloudellinen ja erittäin monipuolinen.

Vaasan yliopiston markkinoinnin professori Harri Luomala on tutkimuksessaan havainnut kuluttajien haluavan viestiä ruokavalinnoillaan itsestään.

– Ruokavalinnoilla voidaan viestiä esimerkiksi omasta statuksesta, hän pohti.

Elintarviketeollisuuden näkökulmaa tilaisuuteen tuonut Atrian hankintajohtaja Sinikka Hassinen kertoi Perhetilan broileri -konseptin synnystä ja vastaanotosta. Keskustelussa todettiinkin tämän olevan hyvä esimerkki brändi-informaation tuotteelle tuottamasta lisäarvosta, sillä itse liha on tuotettu samalla tavoin kuin yhtiön muukin broiler.

– Jäljitettävyydelle on selkeästi tarve ja tilausta nykyisin kuluttajien keskuudessa, Hassinen kertoi.

Tuttujen kesken

Viljateknologian alumni Päivi Mäntymäki kertoi, että hänet oli houkutellut paikalle tilaisuus tavata oma opettaja ja muita opiskeluaikaisia tuttuja.

– Erittäin hyvä, että tällainen tapahtuma on järjestetty. Tiedekunta on maakunnalle tärkeä voimavara, hän totesi.

Myös maatalousteknologiaa aikoinaan opiskellut Jussi Esala oli halunnut tulla nimenomaan tapaamaan oman alan ihmisiä vapaamuotoisissa merkeissä.

– Kokoushuoneiden ulkopuolella, epävirallisessa vuorovaikutuksessa syntyy aina jotain uutta ja hedelmällistä, hän huomautti.

Alumnit tiedekunnan sanansaattajina

Seinäjoen suunnan alumnit lupasivatkin auttaa tiedekuntaa rekrytoimaan entistä enemmän opiskelijoita Etelä-Pohjanmaalta, josta tällä hetkellä tulee vain noin kolme prosenttia hakijoista.

– Tämä on meille kunniatehtävä, maakuntajohtaja, tiedekunnan alumni Asko Peltola totesi.

– Me alumnit voimme toimia myös palautteen antajina, ikään kuin norsunluutornin ravistelijana, ja edistää yliopiston ja yhteiskunnan vuorovaikutusta, hän lisäsi.

Teksti: Suvipäivikki Mikola
Kuvat: Esa Vuorenmaa

Valokuvia juhlista >>

Tutustu tiedekunnan alumnitoimintaan >>

Liity maksuttomaan Alumnikampus-verkkopalveluun. Muistathan myös päivittää muuttuneet yhteystietosi kampukselle, jotta pysyt ajan tasalla tapahtumista!