Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Huipputason kesäkurssi ekosysteemeistä

European Campus of Excellence kokoaa huippuopettajia Helsinkiin ensi kesänä. Kolmen viikon kurssille mahtuu 25 opiskelijaa.

Helsingin yliopisto on saanut järjestettäväkseen European Campus of Excellence (ECE) -kesäkurssin. Kolmen viikon mittaisen kurssin nimi on Measuring and Valuing Ecosystem Services ja siinä perehdytään ekosysteemipalveluihin monitieteellisesti niin maataloustieteen ja metsätieteen kuin yhteiskuntatieteidenkin keinoin.

Ensimmäinen ja viimeinen kurssiviikko järjestetään Helsingissä ja välissä vietetään viikko Hyytiälän metsäasemalla.

Opettajina kurssilla toimii joukko alansa huippuasiantuntijoita, kuten alankomaalainen maataloustieteilijä Rik Leemans, ruotsalainen metsätieteilijä Jon Moen ja norjalainen taloustieteilijä Arild Vatn. Maksuttomalle kurssille otetaan 25 maisterivaiheen opiskelijaa ympäri Eurooppaa. Kaikille osallistujille korvataan myös matka- ja majoituskulut.

Ei pelkkää luonnontiedettä

Kurssia organisoimassa ollut ympäristöopetuksen yliopistonlehtori Janna Pietikäinen kehuu ECEä harvinaiseksi mahdollisuudeksi lähestyä monipuolista aihetta monesta näkökulmasta.

– Kurssi jakautuu kolmeen osaan, joista ensimmäisellä viikolla keskitytään maatalouteen, toisella metsään ja kolmannella ekosysteemipalveluiden taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin aspekteihin.

Pietikäinen korostaa, ettei kurssia ole tarkoitettu ainoastaan maatalous- tai metsätieteen opiskelijoille.

– Toivomme saavamme hakemuksia myös muilta tieteenaloilta. Uskoisin, että kurssilla olisi paljon annettavaa ainakin taloustieteilijöille.

Suomalaisille opiskelijoille kurssille ei ole suunniteltu kiintiötä, mutta Pietikäinen kehottaa hakemaan rohkeasti.

Kansainvälinen kurssi rakentaa verkostoja

Kurssin ensimmäisen, maatalouden ekosysteemipalveluihin perehdyttävän viikon vetäjän toimiva maatalouden ympäristöteknologian professori Laura Alakukku uskoo konkreettisen lähestymistavan avaavan uusia oivalluksia opiskelijoille.

– Olemme parhaillaan rakentamassa uutta tutkimuspeltoa, jonka antureiden avulla voimme seurata pellon elämää vuoden ympäri. Moni ei ymmärrä, kuinka 90 prosenttia pellon ympäristövaikutuksista tapahtuu kasvukauden ulkopuolella, hän huomauttaa.

Alakukku odottaa itse erityisesti ulkomaisten kollegoiden näkemyksiä sekä uusia kontakteja niin opettajiin kuin opiskelijoihin.

– On mielenkiintoista päästä kuulemaan, miten muut tieteenalat lähestyvät aihetta.

Measuring and valuing ecosystem services ECE-kesäkurssi järjestetään 18.8.-5.9.2014. Haku kurssille alkaa 15.2.2014. Lisätietoja

Teksti: Juha Merimaa
Kuva: Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan arkisto