Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Tiedekunnan kunniatohtorit on valittu - alan huippuja Suomesta ja ulkomailta

Ensi kesänä pidettävässä promootiossa vihittävät kunniatohtorit on nyt valittu. Tiedekunta kutsuu niin kansainvälisesti merkittäviä vaikuttajia kuin ritarin arvon saaneita professoreitakin akateemisen maailman ykköstapahtumaan.

- Tiedekunnan puolesta on syytä olla iloinen ja ylpeä siitä että saamme kutsua nämä arvostetut tiedekunnan edustamilla aloilla ansioituneet henkilöt kunniatohtoreiksi, sanoo viljateknologian professori Hannu Salovaara. Salovaara toimii maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan promootion johtajana eli promoottorina ensi kesäkuussa.

Promootiota varten tiedekunta kutsuu kahdeksan maatalous-metsätieteiden tai elintarviketieteiden alalla ansioitunutta henkilöä, jotka vihitään promootiossa kunniatohtoreiksi.

Vaikuttavaa tutkimusta ja johtamista

Maatalous- ja metsätieteiden alalta tiedekunta vihkii kuusi henkilöä, joista kolme on Suomesta: Eva-Mari Aro, Ilkka Herlin ja Simo Palokangas.

Eva-Mari Aro on Turun yliopiston molekulaarisen kasvitieteen professori, joka on palkittu useaan kertaan pitkäjänteisestä työstään kasvien fotosynteesikoneiston parissa. Ilkka Herlin on filosofian tohtori ja Itämeren suojeluun keskittyvän Elävä Itämeri -säätiön perustaja. Simo Palokangas on vuorineuvos ja agronomi, joka on tehnyt pitkän 35-vuotisen uransa elintarviketeollisuuden johtotehtävissä. Palokangas on myös toiminut tiedekunnan neuvottelukunnan puheenjohtajana.

Alojen kansainvälisiä vaikuttajia kutsutaan kolme: Sir David Baulcombe, Cindy Prescott ja Fredrick Owino.

Cambridgen yliopistossa kasvitieteitä tutkiva professori Sir David Baulcombe on tehnyt uraauurtavaa työtä solujen geeninsäätelyn mekanismien parissa, jonka ansiosta Englannin kuningatar Elisabet II löi hänet ritariksi vuonna 2009. Vancouverissa työskentelevän professorin Cindy Prescottin erikoisalana on metsämaan biogeokemia ja ekologia, ja hän toimii tiedekunnassaan myös varadekaanina. Kansainvälisen metsäpolitiikan alalla vaikuttava professori Fredrick Owino on vaikuttanut olennaisesti yliopistollisen metsäopetuksen syntymiseen kotimaassaan Keniassa.

Elintarviketieteiden osaajia

Elintarviketieteiden kunniatohtoreita kutsutaan kaksi: Toomas Paalme Virosta ja Kaisa Poutanen Suomesta.

Professori Toomas Paalme työskentelee Tallinnan tekniikan yliopistossa, jossa hän on edistänyt opetusta oman erikoisalansa fermentoinnin ja elintarviketeknologian osalta. Akatemiaprofessori Kaisa Poutanen työskentelee VTT:ssä ja Itä Suomen yliopistossa, ja on erityisen kunnostautunut kokojyväviljan ja rukiin tutkimuksessa.

Promootio vain joka kuudes vuosi

Kunniatohtorit vihitään 5 – 7.6.2014 pidettävässä promootiossa. Vain joka kuudes vuosi pidettävään promootioon odotetaan osallistuvan 250 maisteria ja 50 tohtoria, sekä tiedekunnasta 50 vuotta sitten valmistuneita riemumaistereita ja -tohtoreita.

Järjestelyjä hoitavaan promootiotoimikuntaan on tiedekunnasta valittu gratistaksi elintarviketieteiden maisteri Saara Pietilä, juhlamenojen ohjaajaksi kasvipatologian professori Jari Valkonen ja yliairueksi akatemiatutkija Miina Rautiainen.

Lue lisää promootiosta, ohjelmasta ja katso kuvia edellistä promootiosta verkkosivuilla >>

Teksti: Pia-Leena Heikkilä
Kuva: Ari Aalto / Eero Roine, vuoden 2008 promootio