Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Promootiosta komea huipennus opinnoille

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta järjestää joka kuudes vuosi maisteri- ja tohtoripromootion. Ensi keväänä 5.-7.6.2014 on taas aika sitoa seppeleitä ja hioa tohtorinmiekkoja, kun tiedekunnan promootio täyttää yliopiston juhlasalin ja Vanhan ylioppilastalon.

Promootio on akateemisten opintojen juhlallinen päätös, jossa promoottori, tiedekunnan virkaiältään vanhin professori, vihkii maisterit painamalla heidän päähänsä laakerinlehtiseppeleen ja tohtorit ojentamalle heille tohtorinhatun ja miekan.

- Kaikilla edellisen, vuonna 2008 järjestetyn promootion jälkeen valmistuneilla ja muillakin, joita ei vielä ole promovoitu, on mahdollisuus osallistua ikimuistoiseen juhlaan. Ilmoittautuminen on nyt avattu ja se päättyy 28.2.2014, promoottori, professori Hannu Salovaara kertoo.

Promovendi, gratista, parnasso, ultimus…

Kolmipäiväiseen promootioon kuuluu itse yliopiston juhlasalissa pidettävän promootioaktin lisäksi useita tilaisuuksia ja illallisia, kuten seppeleensitojaiset, miekanhiojaiset, huviretki sekä Vanhan ylioppilastalon tanssiaiset yöllisine kulkueineen. Tapahtumaan valmistautuminen alkaa kuitenkin jo aiemmin. Toukokuussa vietettävä Flooranpäivä, tohtorien ja maisterien omat tanssiharjoitukset, pukujen ja arvonmerkkien hankinta ja muut valmistelut virittävät mielet valmiiksi itse juhlaan.

Promootioon liittyy runsain mitoin perinteitä, sanastoa ja pukeutumisohjeita eri tilanteisiin. Hannu Salovaara kuitenkin painottaa, etteivät juhlavuus ja perinteikkyys promootiossa tarkoita pönöttämistä.

- Kun ollaan isolla joukolla juhlistamassa omaa ja toisten saavutuksia, tiedekuntaa ja kotiyliopistoa, tunnelma muodostuu välittömäksi. Promootiokokemusteni pohjalta voin sanoa, että traditiot, hienot järjestelyt ja pukeutuminen luovat vain oivat puitteet uusille ystävyyksille, hauskoille illoille ja ainutkertaisille muistoille. Henki on aina ollut upea: arvokas mutta lämmin, promoottori muistelee.

- Oma tohtoripromootioni vuonna 1984 oli mahtava kokemus. Jälkikäteen jäi harmittamaan, etten lasten ollessa pieniä osannut ottaa juhlasta kaikkea irti. Tanssiaisten jälkeinen patsaskulkue jäi silloin kokematta, hän harmittelee.

Onneksi Salovaaralla on ollut tilaisuus korjata erheensä. Edellisessä promootiossa vuonna 2008 hän toimi kunniatohtoriksi vihityn Peter Woodsin isäntänä – ja juhli auringonnousuun.

- Samaa suosittelen lämpimästi kaikille promootioon osallistuville. Turnauskestävyys kannattaa, kaikki elämykset kannattaa kerätä talteen, Salovaara nauraa.

Promovenditoimikunta kutsuu mukaan

Edelliseen promootioon vuonna 2008 osallistui noin 120 maisteripromovendiä ja 75 tohtoripromovendiä seuralaisineen, sekä joukko kutsuvieraita. Promootioon osallistuminen maksaa 250 euroa, mutta summaan sisältyvät kolmipäiväisten rientojen tapahtumat illallisineen kaikkineen. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

- Osallistujat ovat myös lämpimästi tervetulleita mukaan järjestelyjä hoitavaan promovenditoimikuntaan, jota luotsaa gratista Saara Pietilä. Toimikuntalaiset saavat alennusta promootion hinnasta, Salovaara vinkkaa.

Promovoiduksi voi tulla kerran maisteripromootiossa ja toisen kerran tohtorintutkinnon jälkeen. Promootiossa vihitään myös riemumaistereita ja riemutohtoreita, jotka ovat valmistuneet tiedekunnasta 50 vuotta aiemmin, sekä tiedekunnassa edustetuilla aloilla erityisen ansioituneita muita henkilöitä tiedekunnan kunniatohtoreiksi.

- Ensi kevään kunniatohtorit julkistetaan vielä syksyn kuluessa, kunhan heiltä on ensin saatu suostumus vihkimykseen, Salovaara kertoo.

Lisätietoa promootiosta, valmistumisesta ennen promootiota, valokuvia vuoden 2008 juhlista sekä ilmoittautumislomakkeet ja muita ohjeita löydät promootion verkkosivuilta. Ilmoittaudu mukaan! >> blogs.helsinki.fi/promootio2014

Teksti: Sanna Schildt
Kuva: Vuoden 2008 promootiotanssiaiset, Eero Roine / Ari Aalto