Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Tuoretta kotimaista kalaa huutokaupalla

Kala on parasta, kun se saadaan kalastajan veneestä kuluttajan pannuun päivässä. Helsingin yliopiston taloustieteen laitoksella kehitetty Apaja-järjestelmä tekee sen nyt mahdolliseksi: Tuore kala saadaan hinnoitelluksi ja kulutukseen alle vuorokaudessa pyynnistä.

Jotta läheltä kalastettu kala saadaan mahdollisimman korkealaatuisena kulutukseen, tarvitaan sille oma jakelukanava ja markkinapaikka. Taloustieteen laitoksella kehitetyssä Apaja-järjestelmässä kalastajat ilmoittavat aamun saaliinsa tekstiviestillä kello 12 mennessä. Tieto siirtyy automaattisesti huutokauppajärjestelmään. Päivän tarjonta on ostajien nähtävissä ennen kello 14 alkavaa huutokauppaa.

- Huutokaupassa ostajat – alkuun etenkin ravintolat - voivat joko tietokonetta tai mobiililaitetta käyttäen huutaa haluamansa määrän sopivaksi katsomaansa hintaan. Illan aikana kalat valmistellaan, esimerkiksi fileoidaan, ja seuraavana aamuna tuotteet toimitetaan perille ostajille, professori Petri Ollila selittää.

Lähikala helpommin saataville

Nykyisessä kilpailutilanteessa ja jakelujärjestelmässä myyjä ja ostaja eivät kohtaa, ainakaan ajoissa kalan parhaan laadun suhteen.

- Tuoretta kalaa haluavien on puolestaan vaikeata löytää myyjiä olosuhteissa, jossa tarjonta ja tarjoajat vaihtelevat päivittäin. Apaja mahdollistaa sen, että päivän tarjonta on ostajien tiedossa jo ennen kuin kaikki kalat ovat edes ehtineet maihin, Ollila kertoo.

Ravintolat ja monet kaupan kalaosastot ovat pyrkineet varmistamaan tuoreen kalan saannin luomalla suhteita nimikkokalastajiin. Apajassa suuri määrä myyjiä ja ostajia takaa sen, että kalaa saadaan riittävästi ja oikeudenmukaiseen hintaan.

- On myös mahdollista profiloida "lähikala" omaksi tuotteekseen erilleen "massakalasta".

Mukaan vaikka ruokapiiriporukalla

Vaikka Suomessa ei juuri ole harrastettu kalahuutokauppaa, muualla maailmassa se on yleinen ja vallitseva kauppatapa. Uutta kehitetyssä Apaja-järjestelmässä on, että kaloja ei tarvitse tuoda kauppapaikalle ja hakea sieltä, vaan huutokauppa toimii virtuaalisesti. Vasta kun ostaja ja hinta ovat tiedossa, kalat kuljetetaan taloudellisinta tietä perille.

-Apajan prototyyppi on nyt käytössä ja sen käyttäjiksi haetaan lisää kalastajia Suomen etelärannikon kalastajien joukosta. Ravintoloiden ja kalaosastojen lisäksi myös esimerkiksi työporukat tai ruokapiirit pääsevät ostajiksi, Ollila vinkkaa.

Apajaan pääsee tutustumaan itse Helsingin Silakkamarkkinoilla 6.10.2013 sekä 5.10.2013 Citymarket Musta Pekan Lähikalapäivässä, jossa on tulossa myös kalastajia myymässä saalistaan.

Lisätiedot:
Apajan sivut >>
Professori Petri Ollila, taloustieteen laitos. petri.ollila (at) helsinki.fi, 050-4151199