Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Opiskelijoiden vihertiimi jakaa ympäristötietoa

Helsingin yliopisto julkaisi tänä syksynä opiskelijoille suunnatun ympäristöoppaan. Intranetistä löytyvässä oppaassa on tuhti paketti tietoa ympäristöasioista yliopistolla ja opiskelijan arjessa. Lisäksi tarjotaan vinkkejä ekologiseen elämäntapaan ja herätellään pohtimaan kestävyyden edellytyksiä. Ympäristöopasta markkinoimaan valjastettiin kolmihenkinen Viikin vihertiimi.

Vihertiimin opiskelijat Aino Helle, Hille Häkkinen ja Viljami Kankaanpää ovat reilun kuukauden verran kiertäneet opiskelijatapahtumissa esittelemässä ympäristöopasta erityisesti fukseille. Vastaanotto on ollut kannustavaa ja innostunutta.

- Kun ihmiset tulevat juttelemaan, huomaa, että ympäristö- ja ilmastoasiat ovat nykyopiskelijoille tuttuja ja yliopistolta odotetaankin ympäristövastuuta, vihertiimiläiset kertovat.

Ympäristöoppaassa kerrotaan, mitä yliopisto tekee ympäristöjälkensä pienentämiseksi, miten jokainen voi itse opiskelijana vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin sekä millaisia mahdollisuuksia lähiympäristö tarjoaa hauskaan ja ekologiseen ajanviettoon.

-Etenkin kansainväliset opiskelijat ja muutkin muualta muuttaneet ovat olleet iloisia käytännön vinkeistä, kuten vaikkapa siitä, miten pääkaupunkiseudulla hoituu kierrätys tai mistä voi ostaa halvan käytetyn polkupyörän.

- Suuri hitti kaikkien opiskelijoiden keskuudessa on ollut Ilmastoinfon Kevennä tonni -kampanja, jossa voi tehdä ilmastolupauksia. Välitavoitteiden täyttyessä tapahtuu aina jotain kivaa: esimerkiksi Viikkiin istutetaan pian marjapensaita.

Yliopiston kolmantena tehtävänä on vaikuttaa aktiivisesti yhteiskunnassa. Tiimiläisten mielestä yliopiston tulisi olla edelläkävijä myös ympäristöasioissa.

- Olisi hienoa, että yliopisto ohjaisi luontevasti ympäristövastuulliseen olemiseen: Joka paikkaan olisi helppo tulla pyörällä tai julkisilla, tilat olisivat ekotehokkaita, ympäristövastuu olisi valtavirtaistettu kaikkeen toimintaan.

Nyt jo opintojensa loppusuoralla olevat vihertiimiläiset olisivat oman opintopolkunsa alkutaipaleella toivoneet enemmän tietoa yliopiston ympäristötyöstä.

- Emme esimerkiksi tienneet, että yliopistolla on tehty ympäristöraportteja jo pitkään. Keskustelu ja viestintä näissä asioissa on tosi tärkeää. Se lisää yhteisöllisyyttä ja intoa toimia itsekin ympäristövastuullisemmin, he muistuttavat.

Oman työnsä joulun alla päättävä tiimi toivoo, että heidän jäljiltään kaikenlaiset raja-aidat ylittävä yhteistyö ympäristöasioissa olisi jatkossa entistäkin luontevampaa.

- On ollut tosi sujuvaa järjestää tapahtumia, kuten vaikkapa viikolla 41 vietettävää Viikin ympäristöviikkoa, kun mukana on ollut porukkaa monesta pöydästä. Siitä on hyvä jatkaa!

Jatkoa onkin luvassa.

- Ympäristöopasta on tulevaisuudessa tarkoitus laajentaa myös henkilöstölle, lupailee ympäristöoppaan ideoinut Janna Pietikäinen HENVI:stä.

Teksti ja kuva: Sanna Schildt

Haluaisitko vihertiimiläiset puhumaan tilaisuuteesi? Ota yhteyttä ympäristötutkimuksen ja –opetuksen yksikköön: henvi@helsinki.fi

Pysy perillä yliopiston ympäristöasioista tykkäämällä Facebookissa!