Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Hyytiälässä on tutkittu metsää loistavissa tunnelmissa

Hyytiälän metsäasemalla on tehty paljon metsiin liittyvää tutkimusta tänäkin kesänä. Mielenkiintoisten tutkimusaiheiden ja harjoitusten lisäksi kesälle on mahtunut yhteistä ilonpitoa niin saunomisen, grillaamisen kuin liikunnankin merkeissä.

- Hyytiälä ja kesäkurssit ovat parasta, mitä Helsingin yliopistolla on ihmiselle tarjota, assistentti Osmo Suominen sanoo.

Metsien inventointia pääaineenaan opiskeleva Suominen työskentelee kuudetta kesää Hyytiälässä.

- Olen viihtynyt loistavasti työssäni ja kesäkurssit ovat tänä vuonna menneet erittäin hyvin, Suominen kertoo.

Hyytiälän metsäasema on Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan metsätieteiden laitokseen kuuluva yksikkö, jossa tehdään monipuolista ja monitieteistä metsiin, soihin ja ilmakehään liittyvää tutkimusta.

Luonnon helmaan käytännön asioita oppimaan

Hyytiälässä on toimintaa ympäri vuoden, ja kesäisin siellä järjestetään käytännönläheisiä kursseja kuten metsätieteiden, geologian ja mikrometeorologian kenttäkurssit.

- Itse toimin tänä kesänä assistenttina yhdessä näistä metsätieteiden kenttäkursseista sekä mittaajana asemalla, Suominen sanoo.

Tutkimus- ja kurssikäyttö on runsainta kesäkuukausina, mutta muulloin asema on käytössä yliopiston ulkopuolisten ryhmien kurssi-, kokous- ja juhlapaikkana.

- Parasta Hyytiälässä on mielestäni se, että täällä on hyvä tekemisen meininki. Kursseilla pääsee sekä metsään mittaamaan, kaatamaan, arvioimaan ja myöhemmin käyttämään omia mittauksiaan hyväksi laskennoissa. Luennoilla ehtii istumaan ihan tarpeeksi Viikin päässä, Suominen naurahtaa.

Vaihtelua ja yhteishenkeä

Suomisen mukaan kuluva kesä on sujunut hyvin.

- Suurin osa opiskelijoista on viihtynyt erittäin hyvin Hyytiälässä. Toki aina välillä väsyttää ja keskittyminen herpaantuu, mutta kyllä kaikki hommat on saatu ajoissa hoidettua. Kesän aikana on sen verran paljon vaihtelua, ettei heti ehdi kyllästymään, hän kertoo.

Erityisen hyvänä Suominen pitää metsäasemalla vallitsevaa ilmapiiriä.

- Metsäkurssin yhteishenki on erittäin hyvä, porukka pelaa hyvin yhteen. He myös viihtyvät keskenään vapaa-ajalla, ja esimerkiksi grillailevat ja pelailevat rantalentopalloa yhdessä, Suominen kertoo.

Suominen kiitteleekin juuri Hyytiälän tarjoamia harrastusmahdollisuuksia.

- Erilaisia ajanviettotapoja löytyy vaikka millä mitalla. Täällä voi esimerkiksi mennä soutamaan, pelaamaan tennistä, uimaan ja lenkkeilemään. Lisäksi erinomaiset rantasaunat lämpiävät kahdesti viikossa. Täällä on lääniä on sen verran, että rauhassakin pääsee halutessaan olemaan, Suominen kertoo.

Haasteina aikataulut ja ohjeistus

Ainoat kesän haasteet ovat tulleet aikataulujen sovittamisessa.

- Välillä on joutunut hieman säätämään erilaisten harjoitusten aikataulujen kanssa, mutta onneksi kaikki harjoitukset on kuitenkin ehditty tehdä kunnolla loppuun. Fukseille haastavinta on monesti henkilökohtainen talous, sillä kenttäkurssit vievät niin ison osan kesästä ettei kesätöitä ehdi juurikaan tekemään, Suominen sanoo.

Omassa työssään Suominen tasapainottelee sen kanssa, kuinka paljon hän antaa ohjeita kurssien aikana.

- Mietin usein, kannattaako kertoa fukseille suoraan mitä tehdä vai annanko heidän itse miettiä asiaa ja päätyä johonkin johtopäätökseen. Äkkiseltään voi tuntua helpommalta antaa ohjeet suoraan, mutta asiat oppii paremmin ja pysyvämmin jos fuksit ensin saavat itse miettiä mitä tekevät ja miksi, Suominen sanoo.

Uusia ystäviä

Hyytiälän metsäasema myös antaa mahdollisuuden tavata uusia ihmisiä.

-Joillekin voi tulla yllätyksenä, millaista on oikeasti olla koko ajan metsässä  ja viettää aikansa kymmenien ihmisten seurassa vuorokauden ympäri, Suominen nauraa.

Lue lisää Hyytiälän metsä-asemasta >> http://www.helsinki.fi/hyytiala/index.htm
Hyytiälän kesän 2013 kurssit >> http://www.helsinki.fi/hyytiala/metsakurssit.htm

Teksti: Pia-Leena Heikkilä
Kuva: Opiskelija Ella Kaivola tekee taimikonhoitoa raivausssahalla kesän 2013 metsätieteen kenttäkurssilla.