Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot
PL 62 (Viikinkaari 11)
00014 Helsingin yliopisto

mmtdk-hallinto(at)helsinki.fi
mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Facebook

Instagram University of Helsinki


Helsinki Summer Schoolissa pääsee tutustumaan metsien maailmaan

Helsinki Summer School on kolmiviikkoinen akateeminen tapahtuma, joka tarjoaa 17 erilaista kurssia useilta tieteenaloilta. Iso osa osallistujista on kansainvälisiä opiskelijoita, jotka pääsevät mielenkiintoisen kurssin lisäksi tutustumaan Suomeen. Viikissä  yhden Summer School-kursseista järjestää metsätieteen laitos. Kurssi sukeltaa metsien mielenkiintoiseen maailmaan.

-Viikin metsäkurssilla on yhteensä 23 eri opiskelijaa, ja he ovat kotoisin usealta mantereelta. Täällä on esimerkiksi opiskelijoita Keniasta, Thaimaasta, Iranista, Itävallasta, Kreikasta, Hollannista ja Kiinasta, kurssikoordinaattori Jouni Pasanen sanoo.

Pasanen työskentelee Viikin tropiikki-instituutti VITRI:ssä, joka järjestää kurssin ”Designing Sustainable Forest Landscape: Ecosystem Services in the Future”.

-Metsien kestävä käyttö on kurssimme keskiössä. Käsittelemme opiskelijoiden kanssa metsiä ja luonnonvaroja kansainvälisestä näkökulmasta, ja pyrimme tunnistamaan myös trooppisten alueiden metsiin liittyviä uhka- ja haastetekijöitä. Toisaalta teemme tunnetuksi suomalaista metsäosaamista ja tapoja hoitaa asioita täällä, Pasanen sanoo.

Kurssin suolana ovatkin metsien erilaiset roolit maasta ja tilanteesta toiseen.

-Ekosysteemipalvelut  ja kestävä käyttö ovat kurssin kantavia teemoja, kuten nimestäkin tulee ilmi. Metsillä on moninaisia rooleja aina vedensäätelystä ja puuntuotannosta virkistyskäyttöön, Pasanen kertoo.

Elokuussa 6-22. pidettävä Helsinki Summer Schoolin järjestävät Helsingin yliopiston lisäksi Aalto-yliopisto ja Hanken.


Kansainväliset opiskelijat metsien lumoissa

Helsinki Summer Schooliin osallistuu arviolta yhteensä yli 300 henkeä. Kurssit koostuvat luentojen ja ryhmätöiden lisäksi erilaisista sosiaalisista ja kulttuurisista tapahtumista.

-Tavoittelemme kurssilla vuorovaikutteisuutta. Haluamme aktivoida opiskelijoita, jolloin kurssilla ei olisi pelkkää opettajan luennointia, Pasanen sanoo.

Kurssiin sisältyy luentojen lisäksi vierailu metsätieteiden tutkimusasemalle Hyytiälään, hakkuualueelle Nummi-Pusulaan, kävelyretki Helvetinjärven kansallispuistoon ja tutustumiskierros tuotantolaitokseen.

-Näytämme Nummi-Pusulassa ulkomaisille opiskelijoille esimerkiksi miten monitoimikone toimii metsässä. Lisäksi tarkoituksena on vierailla maatilalla tutustumassa metsä- ja maatalouden yhdistämiseen, Pasanen sanoo.

Pasasen mukaan esimerkiksi moni yritys on lähtenyt innokkaasti mukaan, kun kurssilla on paljon ulkomaalaisia mukana.

-Haluamme kuitenkin ensisijaisesti näyttää kansainvälisille opiskelijoille, miten Suomi on onnistunut rikastumaan metsillään kestävällä tavalla. Esimerkiksi kenialaiselle opiskelijalle saattaa tulla yllätyksenä, että täällä metsiä pystytään hyödyntämään taloudellisesti tuhoamatta niitä, Pasanen kertoo.

Thaimaalaisopiskelijat ihastuivat Suomen luontoon

Thaimaalaiset La-ongdao Thaopimai (kuvassa oikealla) ja Waraporn Ounban (kuvassa vasemmalla) osallistuivat Viikin metsäkurssille oppimaan lisää metsien hoidosta ja ylläpidosta.

-Olemme molemmat tulleet jo toukokuussa Suomeen, sillä työskentelemme Sipoossa metsänhoidon parissa, Thaopimai sanoo.

Molemmat opiskelevat kotimaassaan Thaimaassa Kasetsartin yliopistossa, joka sijaitsee Bangkokissa.

-Opiskelemme siellä metsä-alaa pääaineenamme. Tämä Viikissä järjestettävä kurssi kuuluu osaksi kesätyötämme Suomessa ja tarjoaa paljon uutta tietoa siihen liittyen, Ounban sanoo.

Koko kesän kestävä vierailu on molempien ensimmäinen kerta Suomessa.

-Pidämme erityisesti Suomen säästä. Täällä ei ole koskaan liian kuuma, ja kulttuurinne on ihana, kaverukset sanovat.

Kurssia he pitävät hyvänä mahdollisuutena kerätä uudenlaista työkokemusta.

-Tästä saa hyvän merkinnän ansioluetteloon ja käytännön kokemusta. On myös mahtavaa päästä tapaamaan uusia ihmisiä ja tutustua heihin. Täällä pystyy verkostoitumaan metsäalan väkeen, tytöt tiivistävät.

Viikissä pidettävä kurssi huipentuu 20. elokuuta pidettävään seminaariin, jonka aiheena kehityspolitiikan tulevaisuus: kauppaa vai kehitysapua?


Lue tarkemmin metsäkurssin ohjelmasta >> http://www.helsinkisummerschool.fi/home/courses/
designing_sustainable_forest_landscapes

Helsinki Summer Schoolin verkkosivu >> http://www.helsinkisummerschool.fi/home/index

Teksti ja kuva: Pia-Leena Heikkilä