Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Jaana Bäck aloittanut metsien ja ilmakehän vuorovaikutuksen professorina

Metsien ja ilmakehän vuorovaikutuksen määräaikaiseen professuuriin on valittu dosentti Jaana Bäck. Bäckillä on takanaan lähes 30 vuotta akateemista uraa, jonka taustalla on sammumaton kipinä ympäristöasioihin.

- Odotan innolla uusia haasteita joita työ tuo tullessaan, tuore professori Jaana Bäck sanoo.

Bäck hoitaa uutta määräaikaista professuuria 1.8. alkaen metsätieteen laitoksella. Professuuri on osarahoitettu yliopiston tutkimusvarojen tuotoista.

- Uuteen työhöni kuuluu myös aiempaa enemmän opetustyötä, ja minusta on mielenkiintoista päästä kehittämään sen painopisteitä tulevaisuudessa. Opiskelijoiden kannalta on mielekkäintä, kun he näkevät että heitä opettava ihminen on itse aidosti kiinnostunut aiheesta ja hänellä on huippututkimustason tietoa siitä, Bäck pohtii.

Luonnon sietokyky kiinnostaa

Vuosikymmenten uurastuksen takana on lukioaikoina syttynyt kipinä luontoon ja ympäristöasioihin.

- Minulla oli lukiossa todella hyvä biologian opettaja, joka sai useamman ihmisen luokalla innostumaan ympäristöstä. Minäkin halusin oppia lisää ja tuntui luontevalta valinnalta hakea Kuopioon lukemaan ympäristötieteitä. Sieltä tuntui löytyvän tutkimusaiheita vaikka millä mitoin, Bäck muistelee.

Pitkän uransa aikana Bäck on työskennellyt kolmessa eri yliopistossa ja käynyt myös Yhdysvalloissa. Väiteltyään vuonna 1994 Jaana Bäck työskenteli metsäekologian parissa, esimerkiksi Oulun yliopiston Silmu- ja Itä-Lapin metsävaurioprojekteissa. Lisäksi hän vietti puolitoista vuotta Kaliforniassa Yhdysvalloissa ja Cornellin yliopistossa New Yorkissa erilaisilla tutkimuslaitoksilla.

- Minua kiinnostaa luonto ja sen sietokyky ihmisten tuottamassa paineessa. Ympäristökysymykset nousevat tapetille aaltomaisesti – opiskeluaikanani puhuttiin paljon happamista sateista, sen jälkeen taas ilmastonmuutoksesta, Bäck sanoo.

Työ huippuyksikössä jatkuu

Ennen professoriksi valitsemistaan Jaana Bäck on työskennellyt metsätieteiden laitoksella yliopistonlehtorina ja tutkimuskoordinaattorina. Professorina hän aikoo jatkaa siitä, mihin hän aiemmassa työssään on jäänyt. Bäck on mukana ilmastonmuutosta tutkivassa tutkimushankkeessa, joka sai kolmannen kerran peräkkäin Suomen Akatemian huippuyksikköstatuksen. Aina vuoteen 2019 asti jatkuvan hankkeen tavoitteena on selvittää muun muassa miten metsäekosysteemit vaikuttavat ilmakehään.

- Metsät ovat oleellinen komponentti ilmastonmuutoksen osalta. Ne esimerkiksi sitovat hiiltä ja muodostavat vesihöyryä. Oma aiheeni on keskittynyt metsien tuottamiin hivenkaasuihin. Metsät tuottavat haihtuvia höyryjä, jotka tiivistyvät ilmastonmuutosta hidastaviksi pilvipisaroiksi. Uudet pilvet heijastavat valoa ja lämpöä poispäin Maasta, Bäck selittää.

Bäckin tutkimusaihe kietoutuu luontevasti metsätieteiden laitoksen tutkimussuuntauksiin.

- Löydämme hankkeessa todennäköisesti uusia mekanismeja, miten kasvit vaikuttavat ilmakehään, hän sanoo.

Työn suolana yhteiskunnallisesti merkittävä tutkimus

Tutkimushankkeen lisäksi Bäckillä on professuurin myötä aiempaa suurempi vastuu metsätutkimuksen mittausasemista, kuten Helsingin yliopiston metsäntutkimusasemalla Hyytiälässä toimivasta SMEAR -asemasta.

- Niin kutsutut SMEAR–asemat tuottavat aineistoa tälle tutkimukselle ja merkittäville kansainvälisille ilmasto-ohjelmille. Olen itse vastuussa mittausasemien ylläpidosta, metsäekologisten mittausten suunnittelusta ja koordinoinnista ja esimerkiksi useiden ulkomaisten tutkijoiden vierailukäynneistä, Bäck sanoo.

Hänestä on erityisen mielenkiintoista selvittää, miksi ilmaprosessit ovat nopeimpia keväisin, kun kasvillisuus herää talven lepokaudesta.

- Parasta on kuitenkin tutkimushankkeemme monitieteisyys. Vuorovaikutus on hedelmällistä kun pääsemme hyppimään raja-aitojen yli ja ymmärtämään ilmastonmuutosta monelta eri kannalta. Sillä tavalla saamme tutkimukselle myös yhteiskunnallista merkittävyyttä ja tuloksille kantavuutta, hän sanoo.

Tutkimuksen lisäksi luonto on aina ollut Bäckin intohimo vapaa-ajallakin.

- Luonto on aina kuulunut olennaisena osana elämääni. Se on pitänyt motivaatiotani yllä, Bäck kertoo.

Uuden professorin aikaa vie kesäisin myös puutarhanhoito ja maalaiselämä.

- Pidän erityisesti retkeilystä ja marjastuksesta. Varsinainen harrastukseni on puulajipuiston eli arboretumin pitäminen. Meillä on kotona neljän hehtaarin kokoinen puupuisto, hän kertoo.

Jaana Bäck TUHAT-tutkimustietokannassa >>

Teksti ja kuva: Pia-Leena Heikkilä