Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Viikissä suunnitellaan heinäkuussa hahmoja supersankarihengessä

Supermies seisoo Viikin edustalla ja katsoo ylväästi kohti taivasta. Muumiperhe on vieressä seuraamassa maailman menoa. Sarjakuvakeskuksen väki pitää kolme viikkoa yllä työpajaa, jossa voi suunnitella oman sarjakuvahahmon ja painaa esimerkiksi omia t-paitoja.

-Nuoret ja lapset liikkuvat paljon kesäisin, mutta heillä ei ole juurikaan mitään tekemistä. Tässä työpajassa tarjotaan heille ääntä ja meininkiä, jopa karnevaalitunnelmia. Meidän kanssa saa kuulua ja näkyä, Sarjakuvakeskuksen toiminta- ja nuorisotyövastaava Petri Koikkalainen (kuvassa) sanoo.

Koikkalainen on vetäjänä kolme viikkoa kestävässä työpajassa, joka kiertää eri kirjastoja. Työpaja on Sarjakuvakeskuksen, Kulttuurikeskuksen ja Helsingin kaupungin kirjastojen yhteistyöprojekti.

-Vaihdamme paikkaa maanantaista torstaihin. Maanantaisin olemme Viikissä, tiistaisin Pitäjänmäellä, keskiviikkona Tapulikaupungissa ja torstaina Jakomäellä. Teemme tällaisen kierroksen kolmesti heinäkuussa eli viikoilla 28, 29 ja 30. Paikalla olemme kahdestatoista kolmeen iltapäivisin, Koikkalainen kertoo.

Vieraina Hämähäkkimies ja muusikoita

Työpajojen ohjelmat vaihtuvat viikoittain ja paikkakunnittain. Ensimmäisellä viikolla tarjolla on hahmosuunnittelua.

-Täällä voi suunnitella oman sarjakuvahahmon, ja tehdä siitä vaikka t-paidan tai kangaskassin. Ensi viikolla teemana on katutaide ja kolmannella viikolla valokuvataide. Hahmoja pääsee kehittelemään ja jopa osallistumaan heidän seikkailuihinsa, Koikkalainen kuvailee.

Työpajan ensisijainen kohderyhmä on lapset ja nuoret, mutta kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan eikä ketään käännytetä pois.

-Sisältö sopii kaikille, sekä aloittelijoille että sarjakuvapiirtämistä harrasteneille. Tekniikoina käytämme esimerkiksi näpräystä, tusseja ja siveltimiä, Koikkalainen selittää.

Työpajojen ohjelmat ovat erikseen räätälöityjä ja saattavat sisältää yllätyksiäkin.

-Joskus paikalle voi saapua akustisesti soittavia muusikoitakin. Jakomäellä vierailee jopa Hämähäkkimies, Koikkalainen naurahtaa.

Itseilmaisun iloa

Koikkalainen on itse työskennellyt Sarjakuvakeskuksella jo useamman vuoden ja toimii siellä myös sarjakuvaopettajan ja –piirtäjän roolissa.  Koikkalainen nauttii kesällä siitä, että hän pääsee tapaamaan ihmisiä ja kiertämään aiemmin tuntemattomampia kirjastoja.

-Suurin riemu tässä työpajassa on kuitenkin se, että pääsee näkemään ihmisten löytävän omia kykyjään ja taitojaan itseilmaisun avulla, Koikkalainen pohtii.

Samalla työpajan järjestämisestä on ollut hyötyä Sarjakuvakeskuksessa työskenteleville harjoittelijoille, joista suurin osa on kaupalliseen tai tapahtumiin keskittyvän alan opiskelijoita tai ulkomaalaisia graafikoita.

-Tämä on ollut hyvä mahdollisuus harjoittelijoillemme nähdä tapahtumien elinkaari aina suunnittelusta toteutukseen.

Elokuussa Koikkalainen viettää kesälomiaan, mutta syyskuussa edessä ovat Sarjakuvafestarit. Kampin vanhan linja-autoaseman kohdalla 6 - 8.9. järjestettävissä festareissa ovat teemana lapset.

-Luvassa on musiikkia ja työpajailua kivassa hengessä. Kaikki mukaan vaan, Koikkalainen sanoo.

Viikissä omia sarjakuvahahmoja voi päästä suunnittelemaan ja toteuttamaan taiteen keinoin kirjaston edustalla 15 ja 22.7.2013 kello 12-15.

Teksti ja kuvat: Pia-Leena Heikkilä