Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Viikissä kuvattiin Onneli ja Anneli -elokuvaa

Maskeerauspensselit viuhuivat ja elokuvakamerat raksuttivat Viikissä elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella, kun siellä kuvattiin koko perheen jännittävää elokuvaa ystävyksistä nimeltä Onneli ja Anneli.

-Ääni käy. Hiljaisuus, kuvataan! Ja puinen klaffi pamahtaa kameran edessä. Viikin kampuksella sijaitseva elintarviketeknologian laboratorio muuntui lavasteiden avulla jäätelötehtaaksi kahden päivän ajaksi, kun siellä kuvattiin Zodiak Finlandin tuottamaa elokuva Onneli ja Anneli.

Elokuva perustuu Marjatta Kurenniemen neliosaiseen kirjasarjaan kahdesta pikkutytöstä nimeltä Onneli ja Anneli.

-He ovat parhaat kaverukset, ja elokuva kertoo heidän yhteisestä kesästään Kissanmintun kaupungissa, tuottaja Sari Lempiäinen kertoo.

Omaa taloa ostamassa

Elokuva perustuu Kurenniemen kirjasarjan ensimmäiseen osaan nimeltä Onnelin ja Annelin talo. Siinä Onneli (Aava Merikanto, kuvassa) ja Anneli (Lilja Lehto, kuvassa) ostavat Rouva Ruusupuulta talon, ja alkavat asustaa siellä vanhemmiltaan salaa.

-Tytöt tutustuvat hassuihin naapureihinsa ja ajautuvat kaikenlaisiin seikkailuihin yhdessä, Lempiäinen sanoo.

Kurenniemen kirjasarja sijoittuu 1960-luvulle, mutta elokuvassa Onneli ja Anneli on tuotu nykyaikaan.

-Tämä on tuonut tietysti joitakin teknologisia lisäyksiä, mutta perimmiltään lapsuudessa on paljon samaa nyt kuin vuosikymmeniä aiemminkin. Elokuvassa on haluttu säilyttää kirjan henki ja tunnelma mahdollisimman hyvin, Lempiäinen pohtii.

Jäätelötehtaan mysteeriä selvittämässä

Kuvausryhmä vietti Viikissä kaksi päivää kesä-heinäkuun vaihteessa. Suurin osa elokuvasta kuvataan Loviisassa, joka muuntautuu Kissanmintun kaupungiksi valkokangasta varten. Osa kuvauksista tehdään myös studiolla.

-Täällä Viikissä kuvaamme muutamaa elokuvan loppupuolelle sijoittuvaa kohtausta. Eräs niistä on esimerkiksi sellainen, jossa Onneli ja Anneli etsivät Onnelin veljeä Petteriä jäätelötehtaasta, Lempiäinen kertoo.

Yksityiskohtiin hän ei voi kuitenkaan mennä, jotta elokuvan juonesta ei paljastuisi liikoja.

-Näistä tulee kuitenkin usean minuutin kohtauksia, Lempiäinen arvioi.

Yhteensä elokuvan kuvaukset kestävät pari kuukautta.

Naapurintätejä, kanoja ja auringonpaistetta

Elokuvassa nähdään monenmoisia henkilöhahmoja, kuten Onnelin ja Annelin naapurit Tingelstiina (Elina Knihtilä) ja Tangelstiina (Kiti Kokkonen) ja nyreä rouva Rosina Rusina (Johanna af Schultén). Lisäksi elokuvassa seikkailee useampi kana, joista eläinkouluttaja Tuire Kaimio on erityisesti koulinut muutamia elokuvatähteyttä varten.

-Kanoilla on erityisiä ja jopa salaperäisiäkin rooleja elokuvassa. Tätä varten niitä on esimerkiksi opetettu tulemaan näyttelijän luokse, tarvittaessa olemaan sylissä sekä totutettu ihmisiin, kanojen omistaja Kaisa Korpela kertoo.

Kanoja on yhteensä neljä, joista kolme on samannäköisiä.

-Näin ne voivat olla toistensa stuntteja. Ne pystytään kuitenkin erottamaan toisistaan pyrstöön laitetun kynsilakan perusteella, Korpela sanoo.

Korpela sanoo kanojen näyttelijäntaitojen yllättäneen kaikki.

-Ne ovat olleet loistavia roolisuorituksissaan, hän naurahtaa.

Lempiäinen on samaa mieltä – kanat eivätkä nuoret lapsinäyttelijät ole aiheuttaneet päänvaivaa.

-Ainoita haasteita elokuvanteossa on Suomen vaihteleva kesäsää, koska vietämme todella paljon aikaa ulkona. Lapset ovat loistavia näyttelijöitä mutta säätä ei voi hallita, Lempiäinen sanoo.

Onneli ja Anneli – elokuva tulee ensi-iltaan tammikuussa 2014.

Teksti ja kuva: Pia-Leena Heikkilä