Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Juustotesti kertoo makuaistin tarkkuudesta

Elintarviketieteissä tehdään paljon ajankohtaista tutkimusta ruoan parissa. Maisteriopiskelijat Annika Pölkki ja Suvi Tenho keräsivät maistelijaraadin arvioimaan tuorejuustojen suolaisuutta.

Tuorejuuston maku koostuu monesta tekijästä – kuten rasvaisuudesta ja suolaisuudesta. Aihetta lähtivät testaamaan yleistä elintarviketeknologiaa pääaineenaan opiskelevat Annika Pölkki (vasemmalla) ja Suvi Tenho (oikealla).

- Juustokoe on osa maisterikurssiamme, ja päätimme järjestää kokeen yhdessä,  Pölkki ja Tenho kertovat.

Maisterikurssin lisäksi heidän juustotestinsä oli osa tohtorikoulutettava Kevin Deeganin väitöskirja-projektia.

-Haastavinta oli kokeen suunnitteluvaihe. Meitä onneksi ohjattiin koko ajan, Pölkki kertoo. Käytännön ongelmaksi nousivat aikataulujen yhteensovittaminen ja arviointiraadin hankkiminen, koska suurin osa kampuksen ihmisistä on jo kesälaitumilla, Pölkki kertoo.

-Yllätyin iloisesti siitä, että lopulta saimme runsaan raadin. Mukava että ihmiset jaksavat tulla paikalle, Tenho kiittelee.

Suolaista vai ei?

Juustotesti pidettiin aistinvaraisen tutkimuksen laboratoriossa elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella. Koemaistajat saivat eteensä tarjottimen, jossa oli useiden tuorejuusto-näytteiden lisäksi vesilasi ja maissinaksuja. Vettä ja naksuja syötiin jokaisen näytteen jälkeen, jotta makuaisti säilyisi puolueettomana.

Raatilaiset tekivät kokeen kahdessa erässä, joiden välillä piti olla vähintään puolen tunnin tauko. Toisessa osuudessa arvioitiin juustojen lisäksi myös veden suolaisuutta.

-Koe oli meistä mielenkiintoinen. Olemme tyytyväisiä siitä, että opiskeltavia asioita pääsee kokeilemaan käytännössä, Pölkki sanoo.

Kokeen päätteeksi heillä on edessään tulosraportin kirjoittaminen.

Tulevaisuuden suunnitelmat auki

-Ihmiset ovat aina syöneet ja tulevat aina syömään. Siksi ala kiinnostaa minua ja töitä pitäisi löytyä,  Tenho kiteyttää. Hänestä on mielenkiintoista, että elintarvikkeet ovat nyt niin pinnalla.

-Alan opiskelu antaa uusia näkökulmia ruokaan ja elintarvikkeisiin, Tenho pohtii.

Molemmat opiskelijat ovat maisterivaiheensa loppusuoralla, joten tulevaisuus mietityttää.

-Emme ole kumpikaan vielä varmoja, millainen unelmatyömme voisi olla. Vaihtoehtoja on niin paljon, että mitään tiettyä ei ole noussut selkeästi esille, Pölkki ja Tenho kertovat.

He ovat erityisen tyytyväisiä siitä, että oman tutkinnon sisältöön pystyy vaikuttamaan paljon. Sivuaineena Pölkki lukee suosittua ravitsemustiedettä, Tenho taas on opiskellut elintarvike- ja kuluttajaekonomiaa.

-Maatalous-metsätieteellisessä on mukava opiskella. Viikki on viihtyisä paikka, jossa tällainen syntyperäinen maalainenkin tuntee olonsa kotoisaksi, Tenho sanoo.

Syksymmällä Pölkki ja Tenho pitävät juustokokeestaan seminaariesityksen.

-Siitä sitten molemmat jatketaan gradun tekoon.

Teksti ja kuva: Pia-Leena Heikkilä