Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Tiedekunta palkitsi ansioituneita

Leena Pitkänen ja hänen vastaväittäjänsä väitöstilaisuuden jälkeen.Maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa on perinteisesti palkittu vuosittain opiskelijoiden ehdotuksista valittu Hyvä opettaja ja korkeimmalla arvosanalla arvosteltujen väitöskirjojen joukosta Vuoden väitöskirja. Tänä vuonna jaettiin ensimmäistä kertaa Vuoden vaikuttaja -palkinto tiedekunnan yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen esimerkillisestä edistämisestä.

Väitöskirjojen palkintosade

Tiedekunnassa tehtiin vuonna 2012 peräti viisi kiittäen hyväksytty -arvosanan saanutta väitöskirjatyötä. Hienot työt on huomattu muuallakin.

- MTT Anu Mikkosen mikrobiologian alan väitöskirja sai tänä vuonna yhden Helsingin yliopiston väitöskirjapalkinnoista, MMT Sun Huin väitöskirja Suomen Metsätieteiden Seuran tunnustuspalkinnon ja ETT Ndegwa Mainan väitöskirja Elintarviketieteiden Seuran palkinnon, tutkimusvaradekaani Hely Tuorila listasi.

Tiedekunnan omalla Vuoden väitöskirja -palkinnolla palkittiin ETT Leena Pitkäsen kiittäen hyväksytty työ The effect of structure on the dilute solution properties of branched polysaccharides studied with SEC and AsFlFFF. Pitkänen tutki elintarvikkeissa esiintyvien tai niissä lisäaineina käytettyjen haaroittuneiden polysakkaridien rakennetta ja liuosominaisuuksia. Polysakkaridien kemiallisen rakenteen ja fysikaalisten ominaisuuksien parempi ymmärtäminen mahdollistaa niiden tehokkaamman hyödyntämisen eri teollisuuden aloilla.

- Tutkimustyö oli haasteellista, sillä näiden polysakkaridien rakenne vaihtelee suuresti. Leena Pitkäsen kyky ottaa haltuun haasteellisia menetelmiä teki suuren vaikutuksen työn arvioijiin, palkinnon jakanut tutkimusvaradekaani Hely Tuorila kertoi.

Leena Pitkänen ei päässyt itse paikalle palkintoa pokkaamaan, sillä hän työskentelee parhaillaan tutkijatohtorina Yhdysvalloissa – vastaväittäjänsä laboratoriossa.

Hyvä opettaja valmentaa työelämää varten

Markku KanninenVoittoehdotuksen Hyvä opettaja -palkinnon saajasta teki tänä vuonna trooppisen metsänhoidon opiskelijoiden VITRIS-kerho. Vitrisläiset halusivat palkita professori Markku Kannisen, jonka paras ominaisuus opettajana on opiskelijoiden mukaan hänen kykynsä saada opiskelijat innostumaan käsiteltävistä asioista ja panostamaan omaan oppimiseensa.

- Markun kursseilla ei käydä siksi, että pääsisi tentistä läpi vaan siksi, että halutaan kasvattaa omaa asiantuntijuutta. Ilmapiiri luennoilla on keskusteleva ja oppimiseen keskittynyt. Hänen opetuksensa sisältää paljon uutta tutkimustietoa, on monitieteistä ja hänen laajamittainen osallistumisensa alan tieteellisen tiedon edistämiseen näkyy selvästi luennoilla. Kursseilla on ihmisiä monenlaisista kulttuuritaustoista, minkä Markku ottaa hyvin huomioon opetuksessa, opiskelijat kehuivat.

- Hyvää Markun toiminnassa on myös se, että hän pyrkii valmentamaan opiskelijoita myös työelämää varten ja kertoo paljon omakohtaisia kokemuksia esimerkiksi ilmastoneuvotteluista tai työtehtävistä eri puolilla maailmaa.

Lennon myöhästyminen kotimatkalla Burkina Fasosta esti Markku Kannista saapumasta itse kuulemaan opiskelijoiden hehkutusta, mutta kukat ja diplomi löytävät tiensä hänen työpöydälleen.

Laitoksellinen vaikuttajia

Laura AlakukkuYhteiskunnallinen vuorovaikutus on yhä tärkeämpää yliopistolla. Siksi tiedekunta halusi huomioida myös tällä saralla tehtävän työn ja perusti Vuoden vaikuttaja -palkinnon, joka voidaan tiedekuntalaisten ja alumnien ehdotusten pohjalta jakaa yvv-työssä ansioituneelle henkilölle, ryhmälle tai yksikölle.

Kaikkien aikojen ensimmäisen Vuoden vaikuttaja -palkinnon nappasi maataloustieteiden laitos.

- Mukana yvv-työssä on ollut koko laitoksen väki, palkinnon vastaanottanut maataloustieteiden laitoksen yvv-varajohtaja, professori Laura Alakukku painotti.

Monenlaista laitoksella onkin ehditty: laitoksen toiminnan aikana on koordinoitu useita tiedekunnan laitosten alat kattavia tilaisuuksia ja osallistuttu tiedekunnan tunnetuksi tekemiseen esimerkiksi Tiedekulman Sadonkorjuuviikolla, Maataloustieteen päivillä ja muissa konferensseissa sekä Päivä maalla -tapahtumassa. Vuonna 2012 laitoksen opettajat julkaisivat uusinta tutkimustietoa esittelevän Maailma muuttuu - muuttuuko maatalous? -oppikirjan, joka toimi myös pääsykoekirjana. Myös lehdissä, radiossa ja televisiossa on näytty ahkerasti. Yhteistyö Helsingin kaupungin kanssa on ollut aktiivista.

- Viikin opetus- ja tutkimustila on tiedekunnan näyteikkuna helsinkiläisten suuntaan. Sitä on hyödynnetty esimerkiksi järjestämällä tilan maille yhdessä Helsingin kaupungin kanssa opastetaulut, joista alueella liikkuvat saavat tietoa maataloudesta ja alueen luonnosta, Alakukku kertoi.

Onnea kaikille palkituille!

Katso edellisvuosien palkitut tiedekunnan Hall of famesta >>