Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Valinnat lautasella vaikuttavat

Viikissä keskusteltiin vilkkaasti ruoan ekologisuudesta, kun Green Office järjesti Valinnat lautasella -tilaisuuden ruoan ympäristövaikutuksista 10.4.2013.

Ruoan ympäristövaikutuksia voi tarkastella monesta vinkkelistä. Siihen vaikuttavat niin tuotantotavat, kuljetukset, valmistus kuin kuluttajan valinnatkin. Viikin tilaisuudessa WWF-lähettiläs Saana Kemppi esitteli esimerkein tietoa ja vinkkejä ruoan ympäristökuormasta ja sen pienentämisestä. Liisa Kuikka UniCafen omistavasta HYY-yhtymästä taas kertoi ruokahävikistä ja sen pienentämisestä.

Tutkijan näkökulmaa ruoan ekologisuuteen valotti agroekologian professori Juha Helenius maataloustieteiden laitokselta.

- Maatalouden seuraava vallankumous pitäisi olla ekologisen tehokkuuden esiinmarssi. Sillä tarkoitetaan tehokkuutta suhteessa panosten, kuten lannoitteiden, määrään sekä tehokkuutta ravinteiden kierrätyksessä, Helenius kertoi.

Vaadi vastuullista

Luomutuotanto ja sen tehokkuus ovat asioita, joista keskustellaan sekä kuluttajien että tutkijoiden piireissä kiivaasti. Kumpi tuotantotapa onkaan tehotonta, luomu vai tavanomainen? Onko fossiilisten polttoaineiden huvetessa ja ympäristön kärsiessä muita realistisia vaihtoehtoja kuin siirtyä lähemmäs luomutuotantoa?

Heleniuksen mukaan luomussa on oleellista se, että siinä pyritään kierrättämään ravinteita.

- Luomua tulisi suosia, vaikka se olekaan täydellinen tuotantotapa, vaan kehittyvä vaihtoehto. Luomutuotteen ostaminen on viesti markkinoille siitä, että kuluttajat haluavat jotain kestävämpää, professori pohti.

Helenius myös kannusti kaikkia olemaan kuluttajina aktiivisia ja vaatimaan esimerkiksi kotimaisella rehulla tuotettua possua, ja myös viemään ruoka-asioita poliittiselle areenalle.

Tavoitteena ruoan glokalisoituminen

Lähiruuan ja yleensä suomalaisen ruoan suosiminen on Heleniuksen mukaan vastuullista ruokapolitiikkaa - se on myös ruokaturvaan ja vastuulliseen ruokapolitiikkaan liittyvä kannanotto.

- Ei mennä toisten riisikulhoille.

Helenius väläytti termiä ruoan glokalisaatio. Se tarkoittaa paikallisten elintarvikejärjestelmien globaalia verkostoa, johon tulisi pyrkiä.

- Sellaisessa pystyttäisiin yhteinäistä globaalia ruoantuotantojärjestelmää paremmin säilyttämään maatalouden sopeutumiskyky ja hallitsemaan riskejä. Esimerkiksi eläintautien leviäminen samasta lajista tai rodusta toiseen estyy, jos eri paikoissa suositaan eri eläinrotuja. Paikallisten järjestelmien verkostossa säilyvät paikalliset ruokakulttuurit. Ihmisten on helpompi ottaa vastuuta paikallisen kuin globaalin ketjun kestävyydestä.

Teksti: Mimma Jäntti ja Sanna Schildt
Kuva: 123rf