Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot
PL 62 (Viikinkaari 11)
00014 Helsingin yliopisto

mmtdk-hallinto(at)helsinki.fi
mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Facebook

Instagram University of Helsinki

Tiedekunnan väitöskirjoille palkintoja

MMT Anu Mikkosen ja ETT Ndegwa Mainan väitöskirjat saivat tunnustusta yliopistolta ja Elintarviketieteiden seuralta.

Helsingin yliopiston vuosijuhlissa 26.3. jaettiin kolme väitöskirjapalkintoa vuoden 2012 aikana hyväksytyistä erityisen ansiokkaista väitöskirjoista.

Maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta väitellyt MMT Anu Mikkonen palkittiin mikrobiologian alan väitöskirjastaan, jossa hän tarkastelee maaperän mikro-organismien käyttöä indikaattoreina pilaantuneen maan kunnon ja kunnostumisen arvioinnissa. Työ antaa aivan uutta tietoa maaperän mikrobiyhteisöistä ja niiden toiminnasta. Väitöskirjassa pohditaan myös työn käytännön seurauksia ja sovelluksia: ehdotetaan indikaattoreita, joiden avulla maaperän kunnostustarvetta ja terveyttä voidaan arvioida.

- Maaperän mikro-organismit, kuten bakteerit, arkit ja sienet, reagoivat muutoksiin nopeasti ja ovat suorassa kontaktissa maapartikkelien pinnoilla olevien rasvaliukoisten saasteiden kanssa. Niinpä maan mikrobiologisia ominaisuuksia kuvaavat indikaattorit voisivat palvella öljyllä pilaantuneen maan kunnon ja kunnostumisen arvioinnissa, Anu Mikkonen kertoo väitöstiedotteessaan.

Väitöstyössä kehitetyt menetelmät ovat jo muiden tutkijoiden käytössä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Muut yliopiston väitöskirjapalkinnot menivät FT Heta Tuominen-Soinille ja FT Enni Harjunmaalle.

Elintarviketieteiden seura palkitsi ajankohtaisen aiheen

Elintarviketieteiden seura ETS ry jakoi seuran 25-vuotisjuhlarahastosta tunnustuspalkinnon nuorelle tutkijalle ansiokkaasta julkaisusta, elintarviketieteellisestä tai -teknologisesta tutkimuksesta, joka on valmistunut vuonna 2012. Stipendin nappasi elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella väitöskirjansa tehnyt ETT Ndegwa Maina. Hänen tutkimuksessaan selvitettiin, miten vehnäleipää voitaisiin valmistaa vähemmillä lisäaineilla maitohappobakteerien avulla hapantaikinaa eli raskia käyttämällä. Maina keskittyi kahteen lupaavaan maitohappobakteeriin, Weissella confusaan ja Leuconostoc citreumiin.

Mainan tuloksia voidaan jatkossa käyttää leipomoteollisuudessa, kun kehitetään raskitukseen perustuvia prosesseja ja valitaan dekstraaneja tuottavia hapatekantoja. Tuloksista on hyötyä laajemminkin tulevaisuudessa kehitettäessä maitohappobakteerien käyttöä erityyppisten fermentoitujen elintarvikkeiden valmistuksessa.

- Ndegwa Maina on väitöskirjatyönsä aikana pyrkinyt aktiivisesti esittämään tutkimuksensa tuloksia kansainvälisissä konferensseissa. Hän on hyvin lahjakas ja tavoitteellinen nuori tutkija, jolla on poikkeuksellisen kypsä tutkijan ote työhön, laitoksen tekemässä esityksessä kiitellään.

Lue lisää Anu Mikkosen väitöskirjasta >>

Lue lisää Ndegwa Mainan väitöskirjasta >>

Elintarviketieteiden seura >>