Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Metsäekologien miksi-kysymykset ratkeavat yhteistyössä fyysikoiden kanssa

Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasemalle on vuosikymmenten saatossa syntynyt maailmankin mittakaavassa harvinainen tutkijayhteisö, jossa metsäekologit ja fyysikot ratkovat kysymyksiä yhdessä. Käytössä on SMEAR-asemien uusin mittaustekniikka, jonka avulla mitatut pitkät aikasarjat avaavat ainutlaatuisia tutkimusmahdollisuuksia.

Maanantaina 4.2.2013 julkistetaan tiedekirjoistaan tunnetun Springerin kustantama teos Physical and Physiological Forest Ecology, jossa ekologit, fysiologit ja fyysikot ovat lyöneet viisaat päänsä yhteen muodostaen fysikaalisen ja fysiologisen teorian metsäekologiasta.

Hyytiälän SMEAR (Stations for Measuring Ecosystem Atmospherre Relations) -asema mittaa metsän aine- ja energiavirtoja sekä niihin liittyviä prosesseja. Nyt julkistettavassa teoksessa kymmenet suomalaiset ja ulkomaiset alansa huippututkijat setvivät metsien ilmiöitä aina solutasolta metsiköihin ja maan mikrobeihin.

- Fyysikoiden ja ekologien yhteistyö tuo aiemmin kuvailuun perustuneeseen ekologiaan määrällisiä mittareita, toistettavuutta. Saadaan vastauksia niihin miksi-kysymyksiin, joihin aiemmin ei voitu vastata, kuten vaikkapa typpilaskeuman vaikutukseen metsän kasvuun, kirjan yhtenä toimittajana toiminut emeritusprofessori Pertti Hari kertoo.

SMEAR-asemia on Suomen Hyytiälän, Värriön ja Kumpulan asemien lisäksi maailmassa vain kaksi: yksi Kiinan Nanjingissä ja toinen rakenteilla Viroon Tarttoon. Asemien data tarjoaa esimerkiksi tarkkaa mittaustietoa ilmastonmuutoksesta. Fyysikoiden ja ekologien yhteispanoksella saatavaa tietoa voidaan hyödyntää tehokkaimmin.

Monen vuoden tiiviin prosessin tuloksena syntynyt teos on suunnattu alan tutkijoille ja muille ammattilaisille ympäri maailman.

- Erityisesti toivomme ekologiasta kiinnostuneiden fysiologien ja fyysikoiden löytävän kirjamme, Hari sanoo.

Pertti Hari, Kari Heliövaara ja Liisa Kulmala (toim.)
Physical and Physiological Forest Ecology
Springer 2013, 534 s.