Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Hyvän Tiedon Omena -palkinto ojennettiin Mikael Fogelholmille

Terveystoimittajat ry:n tunnustuspalkinto Hyvän Tiedon Omena myönnettiin tänä vuonna ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmille tunnustuksena hyvästä yhteistyöstä terveystoimittajien kanssa.

Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan ravitsemustieteen professori ETT Mikael Fogelholm on tunnettu erityisesti ravinnon, liikunnan ja lihavuuden välisten yhteyksien asiantuntijana. Ravitsemus ja liikunta ovat keskeisiä kansanterveyden kannattimia. Fogelholm on ottanut esille myös ravitsemuksen yhteyksiä mielenterveyteen. Hänelle on ominaista mukaansatempaava innostuneisuus, avoimuus ja kyky valaista monimutkaisia rakenteita ymmärrettävästi. Tätä toimittajat osaavat arvostaa.

Lisäksi Fogelholm on osallistunut aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä puolustanut rohkeasti tieteen tekijöiden ja tutkimuksen sananvapautta. Fogelholm on ottanut monipuolisesti kantaa ravitsemukseen liittyviin asioihin. Tämä on ollut erityisen tärkeää viime aikoina, kun syömisestä on puhuttu kiihkein ja jopa vihaisin äänenpainoin.

Fogelholm on työskennellyt tutkimuksen lisäksi myös tiedemaailman hallinnollisissa ja tiedepoliittisissa tehtävissä. Hän on toiminut muun muassa Palmenian tutkimus- ja kehitysjohtajana, UKK-instituutin johtajana ja Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen yksikön johtajana.

Tutkimuksen popularisointi on Fogelholmille mahdollisuus, ei vain velvollisuus. Tutkijalla on painava syy kertoa tieteestä. Jos tutkija ei sitä tee, tiedonvälittäjänä on joku muu. Fogelholm on väsymättä auttanut toimittajia taustatietojen etsinnässä.

Tiedemiehen monipuolisuudesta kertonee sekin, että hän harrastaa maantiejuoksua, suunnistusta, pyöräilyä ja miesjumppaa. Hän soittaa pianoa Astor Piazzollan musiikkiin erikoistuneessa Tango Academica -yhtyeessä.

Jo 22. kerta

Terveystoimittajien tunnustuspalkinto, Hyvän Tiedon Omena, jaetaan vuosittain Lääkäripäivien yhteydessä. Palkinnon saajat ovat tehneet aktiivista ja tuloksellista yhteistyötä terveystoimittajien kanssa. He ovat käsitelleet terveystoimittajia kiinnostavia aiheita tavalla, joka on ollut selkeä, innostava tai yllättäväkin. Palkinto on taiteilija Riitta Nelimarkan työ.

Aiemmin palkinnon ovat saaneet muun muassa Tytti Solantaus ja Liisa Keltikangas-Järvinen. Lista palkituista löytyy kokonaisuudessaan Terveystoimittajat ry:n nettisivuilta.

Teksti: Terveystoimittajat ry
Kuva: Veikko Somerpuro