Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Tieteen päivillä aiheena kriisi

Helsingissä jälleen 9.-13.1.2013 järjestettävien Tieteen päivien teemana on Kriisi – uhka ja alku. Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan asiantuntijoita voi kuulla ainakin näissä sessioissa.

Keskiviikko 9.1.

15.15–17.15 TALOUSKRIISIN VAIKUTUS YMPÄRISTÖÖN
Päärakennus, sali 13 (3. krs)

Puheenjohtaja: professori Eeva Furman (Suomen ympäristökeskus)
Professori Per Mickwitz (Suomen ympäristökeskus): Tuhlaavista järjestelmistä tehokkaampiin – ratkaiseeko raha?
Professori Markku Ollikainen (Helsingin yliopisto): Talouskriisin vaikutukset Itämeren tilaan
Professori Minna Halme (Aalto-yliopisto): Niukkuudesta oppiminen – köyhät yhteisöt ratkaisujen lähteenä
Professori Janne Hukkinen (Helsingin yliopisto): Alamäessä kutittaa vatsasta: yksilön hyvä talouskriisissä

Torstai 10.1.

10.00–14.00 RESULTAT OCH MÖJLIGHETER INOM FORSKNING I HÅLLBAR UTVECKLING
Porthania, sal III (sali III )

Helsinfors universitet utvidgar sin verksamhet inom miljövetenskaper genom att utnämna en ny svenskspråkig Professor i hållbar utveckling. Kandidaterna till professuren berättar sin åsikt om temat ”Resultat och möjligheter inom forskning i hållbar utveckling”. Tillställningen hålls på svenska och är öppen for allmänheten.

Helsingin yliopisto vahvistaa toimintaansa ympäristötieteen alalla nimittämällä kestävän kehityksen vakinaisen ruotsinkielisen professorin vuodesta 2013 lukien (Professor i hållbar utveckling). Professuurin ehdokkaat kertovat Tieteen päivillä näkemyksensä aiheesta ”Kestävän kehityksen tutkimuksen tulokset ja mahdollisuudet”. Tilaisuus on ruotsinkielinen ja yleisölle avoin.

Ordförande: Professor Pekka Kauppi
10.15–10.35 Dr., docent Ulrika Candolin
10.45–11.05 Professor Martin Forsius
11.15–11.35 Professor Mikael Hildén
11.45–12.05 Professor Kai Lindström
Lunch 12.10–12.40
12.40–13.00 AFD, docent Kristina Lindström
13.10–13.30 PhD, docent Johanna Mattila
13.40–14.00 FD, docent Thomas Wallgren

Tieteiden yö 10.1.

17.00–18.30 PALJON PUHETTA RUOASTA
Tiedekulma, Aleksanterinkatu 7

Paneelikeskustelu : Paljon puhetta ruoasta – kuka keskustelua vie, kuka vikisee? Keskustelijoina muun muassa yliopistonlehtori Velimatti Ollilainen (Helsingin yliopisto), professori Miia Lindström (Helsingin yliopisto), yliopistonlehtori Maijaliisa Erkkola (Helsingin yliopisto) ja kokki Henri Alén.

21.00–22.30 LUONNONVAROJEN KÄYTÖN UHAT: MITEN INTEGROIDA EKOLOGIA JA TALOUS?
Tieteiden talo, Sali 309

Keskustelijat:
Olli Tahvonen (Helsingin yliopisto)
Timo Kuuluvainen (Helsingin yliopisto)
Atte Moilanen (Helsingin yliopisto)
Sakari Kuikka (Helsingin yliopisto)

Perjantai 11.1.

12.15–14.15 RUOAN TUOTANNON UUDET GLOBAALIT HAASTEET JA RATKAISUT
Päärakennus, pieni juhlasali (4. krs)

Puheenjohtaja: professori Markku Ollikainen (Helsingin yliopisto)
Professori Jyrki Niemi (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus): Globaali ruokaturva ja ruokamarkkinat muutoksessa
Professori Pirjo Peltonen-Sainio (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus): 60-luvun vihreä vallankumous – mitä teimme ja mitä opimme
Yliopistonlehtori Jarmo Juga (Helsingin yliopisto): Kotieläintalouden rooli ja mahdollisuudet ruokaturvan edistämisessä

14.30–16.30 MILJARDI NÄLKÄISTÄ – VOIMMEKO PUHUA KRIISISTÄ JA MITÄ VOIMME TEHDÄ?
Päärakennus, pieni juhlasali (4. krs)

Puheenjohtaja: professori Hely Tuorila (Helsingin yliopisto)
Professori Hannu Korhonen (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus): Mitä keinoja on tehostaa ravinnon tuotantoa ja parantaa ruoan laatua kehitysmaissa?
Professori Marja Mutanen (Helsingin yliopisto): Miksi äidit ja pienet lapset ovat ravitsemusinterventioiden kohteena kehitysmaissa? Tutkimustuloksia Afrikasta
Tutkija Katja Korhonen (Helsingin yliopisto): Miten ihmis- ja yhteisölähtöisyys voidaan huomioida ravitsemusprojektien suunnittelussa? Kokemuksia Intiasta.

17.30–18.30 PÄIVÄN PAINI – MITEN SUOMESSA TULISI SYÖDÄ?
Päärakennus, sali 1 (2. krs)

Mattotuomari: professori Johanna Mäkelä (Helsingin yliopisto)
Painijat: professori Mikael Fogelholm (Helsingin yliopisto) vs. tutkijatohtori Markus Vinnari (Itä-Suomen yliopisto)

Tiedot Tieteen päivien verkkosivuilta. Tutustu koko ohjelmaan >>