Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Suuren Kuolan retken jäljillä

Vuonna 1887 suomalaiset eläin- ja kasvitieteilijät sekä geologit ja maantieteilijät tekivät tutkimusmatkan Kuolan niemimaalle selvittääkseen Fennoskandian eliömaantieteellistä rajaa.

Tämä J. A. Palménin johdolla tehty Suuri Kuolan retki muistetaan edelleen tärkeänä virstanpylväänä fennoskandisessa eliömaantieteellisessä tutkimuksessa. Suuren Kuolan retken innoittamina bussilastillinen opiskelijoita ja ympäristöalan asiantuntijoita lähti heinäkuussa 2011 tutustumaan Kuolan niemimaahan. Matkan tiimoilta syntyi Metsätieteiden laitoksen julkaisuja -sarjaan teos Turjan vuonoilta Vienanmerelle.

Bussimatka kulki Jäämeren eli Turjanmeren rannoilta niemimaan halki Vienanmeren rannikolle poiketen moniin mielenkiintoisiin paikkoihin. Kymmenen päivän aikana nähtiin Petsamon luostarin uudelleenrakennusta, tutustuttiin Montsegorskin metsäkuolema-alueeseen, tähyttiin ametistikalliolta Vienanmerelle, ajettiin satoja kilometrejä kuoppaisia teitä, vierailtiin niemimaan vanhimmassa puurakennuksessa, ihmeteltiin männiköiden paksuja jäkäläkasvustoja, kivuttiin Hiipinätuntureille ja koettiin paljon muutakin.

Matkan kokemusten ja kirjallisuuteen perehtymisen pohjalta syntynyt teos käsittelee alueen historiaa, kulttuuria, elinkeinoja, ympäristön tilaa ja pohjoista luontoa. Osalla kirjoittajista on vuosikymmenten kokemus alueen luonnosta ja kulttuurista, mutta suurin osa oli Kuolassa ensimmäistä kertaa, mikä tuo teksteihin tuoreutta.

Kirjaa voi tilata osoitteesta forest-office (at) helsinki.fi hintaan 20 euroa/kpl. Sitä on saatavissa myös metsätieteiden laitoksen toimistosta (Metsätieteiden talo, 3. krs).

Vanhatalo, A., Niemelä, P., Kuuluvainen, T. ja Vasander, H. (toim.)
Turjan vuonoilta Vienanmerelle matka Kuolan niemimaan luontoon ja kulttuuriin.
220 s. ISBN 978-952-10-4532-5

Lisätietoja: anni.vanhatalo (at)helsinki.fi