Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Huippu-urheilija ja tiedemies

Seitsenkertainen triatlonin Suomen mestari, EM-pronssimitalisti ja nelinkertainen maastopyöräilyn Suomen mestari on myös oman alansa huipputiedemies ja tohtori alle kolmikymppisenä. Tällainen harvinaisuus on Vuoden metsänhoitaja, maatalous- ja metsätieteiden tohtori Mikko Vastaranta.

Metsien 3D-kaukokartoituksesta 29-vuotiaana väitellyt Mikko Vastaranta on saavuttanut poikkeuksellisen näyttävät ansiot viisivuotisen tutkijanuransa aikana: Mikko on julkaissut yli 40 korkeatasoista tieteellistä artikkelia, ja hän on omalla alallaan maailman yhdeksänneksi eniten tieteellisiä artikkeleita julkaissut tutkija.

Mikko Vastarannalle aktiiviurheilu antaa hyvän vastapainon tieteelliselle työlle.

- Saan pyörän selässä tai lenkkipoluilla treenatessani ajatukset liikkeelle, ja moni työssä pohtimani ongelma saa ratkaisunsa luonnossa liikkuessa, hän kertoo.

Metsänhoitajaliitto nimitti Mikko Vastarannan Vuoden metsänhoitajaksi Metsäpäivien yhteydessä torstaina 8.11.2012.

-Mikko on todellinen metsien monikäytön mallioppilas ja sopisi roolimalliksi alalle kuin alalle, sanoo Metsänhoitajaliiton puheenjohtaja Tuula Jusko valintaperusteista.

-Hän on onnistunut yhdistämään metsäluonnonvaramme tarjoamat mahdollisuudet niin työssään menestyneenä tutkijana kuin huippu-urheilijana treenatessaan.

Mikko yhdistää urheilun ja ammatillisen osaamisensa myös tulevissa hankkeissaan. Tammikuusta alkaen Mikko viettää postdoc-vuottaan Pacific Forestry Centerissä, Kanadan Victoriassa, jossa hän korkeatasoiseen tutkimukseen osallistumisen ohella pääsee hyödyntämään ”maailman parhaita maastopyöräilymahdollisuuksia”. Myös Mikon äskettäin perustaman yrityksen toimenkuvassa urheilu ja metsä yhdistyvät. Northern Trail Experience Oy pyrkii edistämään kotimaista maastopyöräilymatkailua ja lajin harrastusmahdollisuuksia.

- Suomalaisissa metsissä liikkuessani olen huomannut kuinka ainutlaatuiset polkuverkostot meillä on käytettävissämme. Metsänhoitajana usein mietin uusia tapoja hyödyntää ja saada lisäarvoa metsistämme. Pyöräily on maailman toiseksi suurin urheilulaji ja luontomatkailu kasvavin turismimuoto. Haluan omalta osaltani auttaa sekä suomalaisia että ulkomaalaisia matkailijoita löytämään nämä Suomen hienot metsäpolut, tuore Vuoden metsänhoitaja kertoo.

Kahdeksatta kertaa jaettava Metsänhoitajaliiton Vuoden metsänhoitaja -palkinto tuo monipuolisesti esiin metsänhoitajakunnan korkeatasoista osaamista metsien kestävässä hyödyntämisessä. Metsänhoitajaliitto on vuonna 1927 perustettu akavalainen ammattiliitto. Jäsenet ovat metsätieteellisen korkeakoulututkinnon suorittaneita, sitä opiskelevia tai muita metsäalalla työskenteleviä korkeakoulututkinnon suorittaneita.

Teksti: Eveliina Varis, Metsänhoitajaliitto
Kuva: Riku Lyly