Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Tauko päästää professorin takaisin entsyymien pariin

Tulevaisuuden biotaloudessa hiilihydraatteja ja muita uusiutuvia luonnonmateriaaleja tullaan käyttämään monien tuotteiden lähtöaineina. Hiilihydraattien jatkojalostusta kuitenkin hankaloittaa muun muassa kemiallisten hapetusreaktioiden vaikea hallittavuus. Biotuotannon kemian professori Maija Tenkanen aikoo Säätiöiden professoripoolin tutkimusapurahan avulla keskittyä vuoden ajaksi hiilihydraatteja hapettaviin entsyymeihin.

Entsyymitutkimus liittyy viime vuoden lopulla aloitettuun yhteistyöhön VTT:n, Aalto-yliopiston ja Toronton yliopiston kanssa.

– Tämä on uusi tutkimusalue. Hiilihydraattien, etenkin polysakkaridien, hapetusreaktioissa toimivia entsyymejä ei ole hirveästi vielä tutkittu, Tenkanen kertoo.

Professoripoolin apurahan on tarkoitus vapauttaa professorit vuodeksi mielenkiintonsa äärelle. Tenkaselle tämä tarkoittaa entsyymejä.

– Tutkin entsyymejä ennen yliopistolle tuloani ja nyt veri vetää takaisin siihen suuntaan. Hapettavat entsyymit ovat minulle kuitenkin uusi haaste.

Tenkanen näkee lukuvuoden 2013–2014 tutkimusvapaan hyvänä vastapainona tämänhetkiselle toimelleen, johon kuuluu opetusta ja elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen varajohtajana myös runsaasti hallinnollisia tehtäviä.

– Tutkimusvapaa on hyvä katko kymmenen vuotta kestäneelle yliopistouralleni. Samalla se antaa nuoremmille hyvän mahdollisuuden kartuttaa hyödyllistä opetuskokemusta, Tenkanen kertoo.

Lukurauhaa ja labrahommia

Hallinnolta ja opetukselta vapautuvaa aikaa voi hyödyntää monella tapaa.

– Eniten odotan sitä, että ehdin perehtyä asioihin kunnolla. Aion lukea, pohtia, oppia ja työstää lukemaani ajan kanssa. Nyt lukeminen on ollut lähinnä kiireellä läpikäyntiä ja akuuttien asioiden selvittämistä. Saattaa olla, että jäsentelen lukemaani myös katsausartikkeliksi, Tenkanen suunnittelee.

Haaveissa on myös tutkimusjakso yhteistyökumppanin luona Kanadassa. Professoripoolilta saatu apuraha ei kuitenkaan kata matkustusta, joten lähtemistä varten täytyy hankkia rahoitus erikseen.

– Torontossa pääsisin tekemään rauhassa tutkimustyötä ja oppimaan uusia asioita. Haluaisin työskennellä pitkästä aikaa myös laboratoriossa. Olen kyllä vetänyt labrakursseja, mutta tutkijana pipetti kädessä en ole ollut niissä hommissa pitkään aikaan. Katsotaan, jos minut vielä päästetään labrahommiin, ja joku olisi valmis vielä opettamaankin uusia tekniikoita kädestä pitäen, Tenkanen sanoo hymyillen.

Säätiöiden professoripooli on seitsemäntoista säätiön yhteinen apurahapooli professoreiden tutkimusmahdollisuuksien lisäämiseksi. Vuoden apurahan suuruus on 25 000 euroa ja sen lisäksi yliopisto maksaa professorille 55 % normaalista palkasta. Professoripooli myönsi lokakuussa tutkimusapurahaa kaikkiaan 87 professorille. Maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta apurahan saivat elintarvike- ja ympäristötieteiden laitokselta Tenkasen lisäksi Tapani Alatossava ja Marja Mutanen sekä maataloustieteiden laitokselta Pirjo Mäkelä.

Maija Tenkanen TUHAT-tutkimustietokannassa

Teksti: Saara Pietilä