Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Palkittu ravitsemusvaikuttaja Mikael Fogelholm haluaa nostaa yliopiston YVV-asiat tapetille

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm palkittiin 18.10. Ravitsemuksen Tutkimussäätiön kymmenentuhannen euron tiedepalkinnolla ansioistaan ravitsemusvaikuttajana.

– Fogelholm on tehnyt ravitsemuksen merkitystä tunnetuksi monissa tehtävissään ja hän on osallistunut avarakatseisesti, rohkeasti ja aktiivisesti julkiseen ravitsemuskeskusteluun, palkinnon perusteluissa mainitaan.

Perusteluissa kiitetään myös Fogelholmin laajaa kokemusta tutkimuksesta, tiedemaailman hallinnollisista ja tiedepoliittisista tehtävistä sekä kansainvälisistä asiantuntijatehtävistä.

– Fogelholm on suosittu luennoitsija, hänellä on monia kansainvälisiä luottamustehtäviä asiantuntijuuteensa liittyen, ja hän on mukana muun muassa Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia valmistelevassa työryhmässä.

Ravitsemustiedettä yhteiskunnan hyväksi

– Tällaisen tunnustuksen saaminen on totta kai mukavaa, vaikka ei tätä työtä palkintojen takia tehdä. On tärkeää ja innostavaa, mutta osin myös haastavaa saada ravitsemusviestiä ymmärrettävään muotoon niin tavallisille ihmisille kuin päättäjillekin, valmistuessaan tiedeviestijän uraa harkinnut Fogelholm kertoo.

Myös yliopiston tehtävää yhteiskunnallisena vuorovaikuttajana tulisi Fogelholmin mukaan nostaa enemmän esiin.

– Yliopiston pitäisi saada YVV-puoli osaksi tulossopimusta ja seurantajärjestelmää, jolloin tällä saralla hyvin toimivat laitokset palkittaisiin. Nyt huomio kohdistuu lähinnä tutkimukseen ja opetuksen osalta tutkintojen lukumäärään. YVV painii hieman eri sarjassa, Fogelholm huomauttaa.

Palkitun ravitsemusvaikuttajan arki jatkuu aktiivisesti ravitsemuskeskustelun parissa. Loppuviikosta ohjelmassa on kaikille avoin luento Studia Generaliassa, Hard Talk Café terveydenhuollon ammattilaisille sekä lääkäreiden vaihtoehtodieetti-koulutus. Perjantaina Fogelholm puhuu Tiedeliiton Edistyksen päivillä oikeutetusti otsikolla ”Ravitsemustiedettä yhteiskunnan hyväksi”.

Tiedepalkinto jaettiin Ravitsemuksen Tutkimussäätiön tieteellisessä seminaarissa, jossa myös THM Reijo Laatikainen sai 1 500 € tunnustuspalkinnon korkeatasoisesta ravitsemusblogistaan. Ravitsemuksen Tutkimussäätiö on kemian nobelisti, professori A.I. Virtasen vuonna 1929 perustama säätiö, jonka toiminta painottuu nykyään ravitsemustieteellisen, elintarviketieteellisen ja näihin kytkeytyvän biotieteellisen tutkimus- ja koulutustoiminnan tukemiseen.

Mikael Fogelholm TUHAT-tutkimustietojärjestelmässä

Teksti: Saara Pietilä