Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Viikin vanhin yliopistorakennus nuortui nykyaikaan

Maataloustieteiden laitoksen kotieläintieteen, agroteknologian ja opetus- ja tutkimustilan henkilökunta muuttivat keväällä saman katon alle uusittuihin tiloihin Koetilantie 5:een. Peruskorjattua taloa juhlistettiin 20.8. tupaantuliaisilla, joihin saapui noin 60 kutsuvierasta. Joukossa oli laitoksen sidosryhmien ja lehdistön edustajia, emerituksia ja henkilökuntaa.

Viikissä laboratoriorakennuksen nimellä tunnetun talon uusi ilme herätti ihastusta eikä ihme: Vuonna 1939 rakennettua taloa oli aiemmin vain ehosteltu sieltä täältä ja se oli päässyt huonoon kuntoon. Nyt tehty perusteellinen korjaus toi esiin funkkistyylisen talon parhaat puolet. Vaaleammat värit ja sisustuksen väripilkut tekevät talosta valoisan ja viihtyisän. Maataloustieteilijät ovat uusiin tiloihinsa varsin tyytyväisiä.

- Talossa on sopivasti uutta ja vanhaa. Uusitut ikkunat, tehokas ilmastointi, hissi, parantuneet laboratoriotilat ja neljännen kerroksen maisemalliset taukotilat parantavat varmasti työviihtyvyyttä, laitoksen johtaja Jarmo Juga kertoi.

Museoviraston suojeleman rakennuksen ulkoasu säilyi ennallaan ja sisätilojenkin järjestyksen suunnittelussa tehtiin jonkin verran kompromisseja, mutta kokonaisuus on onnistunut.

- Tavallaan on hyvä, ettei suojeltuun rakennukseen voi tehdä liikaa muutoksia. Eihän tällaista tyyliä ole missään uusissa toimistoissa, itsekin talon työvuosien varrelta hyvin tunteva emerita Anna-Maija Sjöberg kehui.

Iltapäivän kierroksella vierailla oli mahdollisuus tutustua laitoksen toimintaan ja tavata eri alojen tutkijoita. Tutkimusta kotieläinten genomiseen jalostukseen, kotieläinten ravitsemuksen vaikutukseen tuotteiden laatuun ja eläinten stressiin, maatalouden energian säästöön ja automaatioon liittyen esiteltiin eri kerroksissa.

Myös opiskelijoiden rakentama RoseRunner-peltorobotti, joka ylsi hopealle Hollannissa järjestetyissä MM-kilpailuissa, kiinnosti kovasti. Menestystä lienee agroteknologeille odotettavissa tulevinakin vuosina – peruskorjauksessa taloon saatiin myös automaatioluokka, jossa robottinikkarien kelpaa valmistautua seuraaviin kilpailuihin.

Teksti ja kuva: Sanna Schildt