Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

RoseRunner ylsi toiselle sijalle kansainvälisessä peltorobottikilpailussa

Kesäkuun lopussa Hollannissa järjestetyissä peltorobottikilpailuissa paremmuudesta taisteli tänä vuonna 19 joukkuetta yhdeksästä maasta. Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden kehittämä peltorobotti RoseRunner tuli kilpailuissa toiseksi tanskalaisen Rosebotin jälkeen.

– Kilpailu oli kovatasoinen. Voittajarobotti oli kolmessa kilpailutehtävissä edellä muita, mutta RoseRunner oli roboteista ainoa, joka oli jokaisessa viidessä tehtävässä palkintosijoilla, kertoo joukkueessa mukana ollut agroteknologian opiskelija Jarkko Kostiainen.

Kilpailun toinen sija oli Kostiaisen mielestä hieno saavutus ottaen huomioon, että robottia ei ehditty testata Suomessa laisinkaan.

– Selvisimme kilpailusta erittäin hyvin, vaikka ensimmäiset testit tehtiin kisapaikalla kaksi päivää ennen kilpailuja. Pienellä jatkokehittelyllä robotti olisi voinut taistella voitosta.

Robotit kilpasilla ruusutarhassa

Peltorobotit kilpailivat ruusuruukuista muodostetulla nurmikkoradalla kolmessa tehtävässä: tarkkuus- ja nopeusajoissa sekä kuvitteellisen asiakastilauksen hoitamisessa. Joukkueet saivat myös tilaisuuden esitellä robottiensa kykyjä freestyle- ja yhteistyötehtävissä. Vapaavalintaiseen tehtävään kehitetty erillinen täsmälannoitusvaunu sai tuomareilta kiitosta hyvästä ja käyttökelpoisesta ideasta.

– Robotin perävaunulla pyrittiin tuomaan täsmäviljelyn ideaa esiin. Vaunussa on kamera, jonka avulla vaunu tunnistaa kasvin värin ja säätää sen perusteella sopivan lannoiteyhdistelmän jokaiselle kasville erikseen, Kostiainen selittää.

Puutarhanäyttelyn ohessa järjestetyissä kilpailussa oli mukana osallistujia aina Turkista, Romaniasta ja Iranista saakka. Suomalainen alkuperä näkyi Kostiaisen mukaan robotin käytettävyydessä.

– RoseRunner oli roboteista maastokelpoisin, mikä kenties kuvaa haastavia viljelyolosuhteitamme. Kaikkien osallistujien robotit olivat ihan fiksun näköisiä vempeleitä eikä kuuraketteja näkynyt, Kostiainen kertoo.

Automaatiota ja tekniikkaa tulevaisuutta varten

Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat osallistuneet peltorobottikilpailuun useana vuonna. Yliopistot järjestävät yhteisen kurssin, jolla peltorobotti suunnitellaan ja rakennetaan alusta saakka itse. Tänä vuonna aaltolaiset koneenrakennus- ja automaatiotekniikan opiskelijat yhdessä meksikolaisen avaruustekniikan vaihto-opiskelijan kanssa valmistivat robotin ja Helsingin yliopiston puolelta Kostiainen lannoitusperävaunun.

– Osallistuminen kurssille ja kilpailuihin ovat opiskelijalle erittäin opettavaisia kokemuksia. Robottia kehittäessä voi myös syntyä uusia teknologisia sovelluksia käytännön maatalouteen. Kehitystä tarvitaan, sillä tulevaisuuden näkymissä automaattisia apureita käytetään yhä enemmän myös peltotöissä.

Tarkempaa tietoa ja kuvia RoseRunner-robotista.
Lisätietoa peltorobottikilpailuista.

teksti: Saara Pietilä