Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Tiedekulmassa elämyksiä tutkimuksesta

Helsingin yliopiston Tiedekulman (Aleksanterinkatu 7) avajaisia vietettiin perjantaina 3. helmikuuta. Muodonmuutos entisestä lastentarvikeliikkeestä on melkoinen: Lopputuloksena on Helsingin yliopiston uusi huippututkimuksen ja koulutuksen näyteikkuna, jossa kaupunkilaiset, yliopistolaiset ja alumnit kohtaavat yliopiston uudella tavalla. Ohjelmassa on vaihtuvin teemoin tiedeiskuja, demoja, näyttelyitä ja muista esityksiä.

Idea Tiedekulman rakentamisesta kehittyi yliopiston Viestintä ja yhteiskuntasuhteet -yksikössä, kun yliopiston osallistuminen Helsingin World Design Capital -vuoteen synnytti ajatuksen yliopiston ja kaupunkilaisten kohtaamispaikasta.

– Idea oli itse asiassa muhinut päässäni jo muutaman vuoden ajan. Ajatus konkretisoitui, kun kuulin Aleksanterinkadun liiketilan olevan yliopiston omistuksessa, markkinointiviestintäpäällikkö Tanja Paananen kertoo.

Tiedekulman keskeiset tilat muodostuvat katutason päätilasta sekä alakerrassa sijaitsevista Kontti-galleriasta ja Helthinki-tilasta. Kontissa ja päätilassa esitellään muutaman viikon välein vaihtuvia teemoja ja Helthinki-tila toimii työpajojen, kokousten ja tietoiskujen paikkana. Päätilassa sijaitsevat lisäksi yliopiston lehtien ja Helsingin Sanomien lukunurkkaukset sekä Ihana Kahvila, Rosebudin kirjakauppa ja yliopistotuotteiden shop. Paanasen mukaan tilaan haluttiin mahdollisimman paljon erilaisia tiloja ja toimintoja.

– Tilan muunneltavuus käyttötarkoituksen mukaan on ollut kantava ajatus, sillä Tiedekulma muuttuu aina tapahtuman ja teeman mukaan. Tiedekulma on ennen kaikkea yhdessä tekemisen tila, joten halusimme sinne paikkoja, joihin voi mennä työskentelemään tai ideoimaan yhdessä.

Arjen ruokavalinnat suurennuslasin alle

Hiihtolomaviikolla 20.–24.2. Tiedekulmassa pohditaan ruokaan ja ravintoon liittyviä kysymyksiä Arjen ruokavalinnat -teemalla. Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan, eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja käyttäytymistieteellisen tiedekunnan asiantuntijat pitävät päivittäin tiedeiskuja ajankohtaisista aiheista. Lisäksi ihmeteltävissä on esityksiä ja demoja esimerkiksi kuiduista, vitamiineista, värien kemiasta, juomien pH:sta. Alakerran Kontti-galleriassa on koko viikon ajan yliopistolaisille tutun valokuvaajan Veikko Somerpuron ruoka-aiheinen Ape ja eine -näyttely.

Arjen ruokavalinnat -teemaa koordinoiva ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen on innoissaan Tiedekulman tarjoamista mahdollisuuksista.

- Meidän tutkijoiden on tärkeää olla mukana yhteiskunnassa käytävässä ruoka-aiheisessa keskustelussa. On virkistävää päästä vähän kaatamaan raja-aitoja ja miettimään, miten yliopiston osaamista ruoka-asioissa voitaisiin tuoda esiin kävijöille elämyksellisellä tavalla, hän kertoo.

- Myös yhteistyö eri tiedekuntien välillä on hienoa – eri näkökulmat täydentävät toisiaan kiinnostavalla tavalla.

Tiedekunta on mukana Tiedekulmassa myös pitkin Worls Design Capital -vuotta eri teemoilla. Metsiä ja ilmastonmuutosta tarkastellaan juhannuksen alla viikoilla 24 ja 25 ja ruoantuotantoa ”Sadonkorjuuviikolla” elokuussa.

Tutustu Tiedekulman ohjelmaan:
Arjen ruokavalinnat -viikon ohjelma