Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

”Ylipalkittu” tiedekirja palkittiin taas

Vuoden luontokirja 2011 -palkinto, Valtion tiedonjulkistamispalkinto 2011 ja Lauri Jäntin säätiön kunnianmaininta 2011. Siinä olisi palkintoja jo kerrakseen, mutta Petri Keto-Tokoin ja Timo Kuuluvaisen Suomalainen aarniometsä -teokselle putki jatkuu. Keskiviikkona kirjoittajakaksikko palkittiin Koneen säätiön Vuoden tiedekynä -palkinnolla.

Metsäekologian yliopistonlehtori Kuuluvainen kertookin työtoverien ivailevan hänen olevan ylipalkittu. Palkintoa hän arvostaa silti suuresti.

- Vuoden tiedekynä -palkinto tulee ennen muuta tekstistä, mikä lämmittää mieltä. Toki myös hyvä kuvitus on tärkeä osa tiedekirjaa, Kuuluvainen huomauttaa.

Koneen säätiön palkinto tavallaan myös sulkee ympyrän: säätiön myöntämä apuraha mahdollisti teoksen kirjoittamisen vuosina 2009 - 2011.

Popularisointiin ei kannusteta

Vuoden tiedekynän palkinto jaettiin tänä vuonna kolmelle ympäristötieteelliselle julkaisulle. Keto-Tokoin ja Kuuluvaisen lisäksi palkinnon saivat myös Ilmatieteen laitoksen tutkija Kimmo Ruosteenoja ja Turun yliopiston eläinmuseon esimies Ilari E. Sääksjärvi.

Palkintokriteereissä korostettiin erityisesti hyvää suomen kieltä. Tämä poikkeaa selvästi yliopistolla vallalla olevasta, englanninkieliseen julkaisemiseen kannustavista käytännöistä.

Kuuluvainen toteaakin työlään populaariteoksen kirjoittamisen edellyttävän vakivirkaa.

- Ei nuori tutkija voi uhrata aikaansa näin. Kilpailu on kovaa, eikä tästä palkita apurahoista tai työpaikoista päätettäessä.

Hän ihmetteleekin yliopiston kolmannen tehtävän, yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen puuttumista uuden rahoitusmallin kriteereistä.

- Tutkimusta tehdään kuitenkin veronmaksajien varoilla. Eikö olisi syytä kannustaa myös kertomaan tuloksista kansantajuisesti ja omalla kielellä, Kuuluvainen ihmettelee.

Teksti: Juha Merimaa
Kuva: Susanna Kekkonen

AIempia uutisia Suomalainen aarniometsä -teoksesta:
Aarniometsätutkijat palkittiin tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla
Suomalainen aarniometsä sanoin ja kuvin