Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Hömppätietoa vastaan

Ruoka herättää voimakkaita tunteita ja kirvoittaa kipakoita mielipiteitä. Tuore ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen ottaa mielellään osaa keskusteluun sekä tutkijoiden että maallikoiden areenoilla.

Marina Heinonen on aloittanut maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella ravinnon turvallisuuden professorina. Professuuri on viisivuotinen, mutta jatkoa on luvassa.

- Ravinnon turvallisuus puhuttaa paljon niin kuluttajia kuin tutkijoitakin ja tutkimuksen merkitys tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa. Maailman väestö kasvaa vauhdilla ja ruoan tuotannon ja elintarvikkeiden valmistuksen on pysyttävä turvallisena, Marina Heinonen painottaa.

Professuuri tukee laitoksella pyörivää alan englanninkielistä maisteriohjelmaa ja koko alan opetusta. Ravinnon turvallisuuden tutkimus koostuu useista osasista. Heinosen laajaan kenttään kuuluvat niin lisäaineet, uuselintarvikkeet, vuorovaikutukset eri aineiden välillä kuin ruoasta löytyvät vierasaineetkin, kuten raskasmetallijäämät, sekä kasvinsuojeluaineiden ja eläinlääkinnästä peräisin olevien aineiden raja-arvot sekä kasvien luontaiset myrkyt.

- Myös sinänsä hyödyllisissä aineissa, kuten vitamiineissa, on otettava huomioon suositusrajat, Heinonen muistuttaa.

Tutkittua ja testattua

Heinosen työhuoneen seinälle kiinnitetyt lukuisat lehtileikkeet kertovat ruoka-aiheiden päivänpolttavuudesta. Laitoksen yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta vastaavana varajohtajana toimiva Heinonen haluaakin olla mukana keskustelemassa niin luennoilla kuin yleisötilaisuuksissakin. Hänestä on tärkeää tuoda tutkittua tietoa ihmisten saataville sellaisessa muodossa, että se menee perille.

- Me tutkijat olemme kai usein liian kuivakoita ja varovaisia puheissamme. Keskusteluun pitäisi lähteä rohkeasti mukaan, jotta pääsisimme kampittamaan yleisiä, usein mutu-tietoon perustuvia uskomuksia ja käsityksiä, Heinonen sanoo.

- Ruoka on voimakkaasti tunteita herättävä asia. Pinnalla on tällä hetkellä muun muassa luontaisen ja teollisen voimakas vastakkainasettelu. Luontaista pidetään hyvänä ja teollista pahana. Minua tällainen mustavalkoisuus harmittaa: Ei luontainen ole automaattisesti turvallista, emmekä ole tutkijoina ”teollisuuden pussissa” tuodessamme esiin tutkittua tietoa teollisista elintarvikkeista. Eivät esimerkiksi lisäaineet ole Suomessa mitään salaliittoja, vaan jokainen voi paketin kyljestä lukea, mitä tuote sisältää. Ruoassa käytetyt lisäaineet ovat huolellisesti tutkittuja ja testattuja.

Kansainvälistä työtä

Ravinnon turvallisuus vie Marina Heinosta työmatkoille eri puolille maailmaa: Euroopan ruokaturvallisuusasioista vastaavan EFSA:n asiantuntijana ja työryhmien jäsenenä hän on mukana antamassa lausuntoja ja suosituksia muun muassa uuselintarvikkeisiin ja elintarvikkeiden terveysväittämiin liittyen.

Pitkän linjan viikkiläisenä – tiedekunnan oma kasvatti , elintarvikekemisti, hoiti aiemmin muun muassa funktionaalisten elintarvikkeiden viisivuotista professuuria - Heinonen on huomannut kansainvälisyyden lisääntymisen myös vuosien mittaan reippaasti kasvaneella kotikampuksella.

- Laitoksemme tutkimus elintarvikkeiden terveellisyyden ja turvallisuuden alalla on maailman siteeratuimpien joukossa ja maine kiirii. Maisteriohjelmamme ja tohtoriopintomme vetävät paljon opiskelijoita ulkomailta ja englantia tulee puhuttua lähes yhtä paljon kuin suomea. Luentojen kasvomeri on nykyisin ilahduttavan kansainvälistä.

Teksti ja kuva: Sanna Schildt