Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Koulutusyhteistyöllä suomalaista metsäalan opetusosaamista Indonesiaan

Helsingin yliopisto ja indonesialainen Palangka Rayan yliopisto ovat aloittaneet koulutusyhteistyön. Puolitoistavuotisen STEM-hankkeen (Support Tool for Sustainable Environment Management in Tropical Rural Communities) tavoitteena on vahvistaa akateemista kapasiteettia indonesialaisissa yhteistyöorganisaatioissa ja siten parantaa alueen tutkijoiden mahdollisuuksia antaa panoksensa kansainvälisillä kentillä.

Helsingin yliopiston metsätieteiden laitoksen tutkijat ovat tehneet alueella tutkimusyhteistyötä Keski-Kalimantan provinssin pääkaupungissa sijaitsevan Palangka Rayan yliopiston kanssa jo yli kymmenen vuoden ajan. Meneillään on muun muassa Suomen Akatemian rahoittama tutkimushanke trooppisten soiden ennallistamisen vaikutuksista.

– STEM-hanke tukee tutkimustoimintaa keskittymällä opetuksen ja toimintatapojen kehittämiseen. Olemme havainneet, että erityisesti puutteet kielitaidossa ja tieteellisessä raportoinnissa ovat haitanneet paikallisten opiskelijoiden ja tutkijoiden osallistumista kansainväliseen tutkimustoimintaan ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Metsätieteiden laitoksella on tehty määrätietoista opetuksen kehittämistyötä jo vuosikymmeniä ja havaitsimme, että pystyisimme yhdistämään osaamistamme sekä opetuksessa että tutkimuksessa myös muita hyödyttäväksi kokonaisuudeksi, pitkäaikainen Indonesian suomalaisten suotutkimushankkeiden johtaja, suometsätieteen professori Harri Vasander kertoo.

– Keski-Kalimantan on valittu yhdeksi REDD+ -mekanismin pilottialueeksi ja on sääli, jos paikallinen akateeminen yhteisö ei pysty antamaan omaa panostaan täysimääräisesti tähän kehitystyöhön.

Indonesiassa kehittämiskohteita ovat tieteellinen raportointi, tiedottaminen, kansainvälistyminen, yliopistopedagogiikka, tutkimuksen metodologiat, ajankohtainen kansainvälinen ympäristöpolitiikka, hiilen kierron tuntemus ja tuhoutuneiden trooppisten suosademetsien ennallistamisosaamisen lisääminen.

– Aiemmin olemme ohjanneet paikallisia opinnäytteitä muiden töiden ohessa ja monet indonesialaiset opiskelijat ovat saaneet arvokasta kokemusta ja kehittäneet taitojaan kansainvälisissä tutkimusprojekteissamme, sanoo tutkimuskoordinaattori Jyrki Jauhiainen.

Palangka Rayan yliopiston opettajia ja opiskelijoita kutsutaan ensi kesänä vierailulle Suomeen tutustumaan opetukseen ja osallistumaan kursseille.

Kenttäopetuksen kehittäminen tärkeää

Korkeakoulujen pitkäaikaisen yhteistyön vahvistamiseksi Helsingin yliopiston rehtori Thomas Wilhelmsson ja Palangka Rayan yliopiston rehtori Henry Singarasa allekirjoittivat yhteistyösopimuksen syyskuun alussa.

Tulevia yhteistyömuotoja ovat muun muassa seminaarien ja opetuksen järjestäminen yhdessä sekä opetus- ja tiedotusmateriaalien tuottaminen. Maisteriohjelman kenttäopetusmahdollisuuksia lisätään perustamalla maastoon tuhoutuneiden suosademetsien ennallistamiseen keskittyviä opetuslaboratorioita pitkäaikaiseen opetuskäyttöön.

– Metsätieteiden laitoksella kenttäopetuksella on keskeinen asema koko opetusstrategiassa, mistä saamme jatkuvasti hyvää palautetta opiskelijoilta, tutkimusyhteisöltä sekä muilta työnantajailta. Siksi mielestämme tätä osaamista kannattaa pyrkiä siirtämään muuallekin, vaikka ilmasto ja kulttuuri olisivat toisenlaiset, projektikoordinaattori Maija Lampela painottaa.

Koulutusvientinä toteutettava STEM-hanke saa Suomen ulkoasiainministeriön HEI-ICI-rahoitusta ja se jatkuu vuoden 2012 loppuun. Hankkeen yhteistyökumppanit ovat Helsingin yliopiston metsätieteiden laitos sekä Palangka Rayan yliopiston luonnonvarojen ja ympäristön käytön maisteriohjelma sekä suotutkimusinstituutti CIMTROP.

Lisätietoja STEM-hankkeesta: Projektikoordinaattori Maija Lampela, maatalous-metsätieteellinen tiedekunta p. 050 5145281, Maija.Lampela(at)helsinki.fi

Lisätietoja Helsingin yliopiston koulutusviennistä: Olavi Mertanen, Director Education Export Project, +358 317 5573, olavi.mertanen(at)helsinki.fi

Kuva: Maija Lampela