Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Aarniometsätutkijat palkittiin tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla

Metsätieteiden laitoksen yliopistonlehtori Timo Kuuluvainen ja Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori Petri Keto-Tokoi palkittiin tänään 6.10. tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla viime syksynä ilmestyneestä teoksestaan Suomalainen aarniometsä. Teoksen kirjoittajilla on yli 20 vuoden kokemus luonnonmetsien ekologian tutkimuksesta ja opetuksesta.

- Suomalainen aarniometsä on harvinaisen monipuolinen ja laadukas tieto- ja valokuvateos luonnonmetsien elämästä, niiden historiasta ja merkityksistä ihmisille. Teoksessa yhdistyy monia näkökulmia, joita ei yleensä samojen kansien sisällä tavata. Teos on visuaalisesti upea valokuvataiteilijoiden korkeatasoisten metsäkuvien ansiosta. Maalaustaiteen helmet ja havainnolliset kartat täydentävät visuaalista antia, palkinnon perusteluissa kehutaan.

Kirjassa on asiantunteva biologinen ja ekologinen kuvaus metsän synnystä jääkauden jälkeen, sen vuosituhantisesta elämänkierrosta ja monimuotoisesta eliöyhteisöstä, palkintoraati jatkaa.

- Toinen tärkeä juonne kirjassa koskee ihmisen ja metsän kohtaamisen sosiaali- ja taloushistoriaa; siitä kuinka ihmisen jälki loputtoman aarniometsän keskellä oli kivikaudella hyvin vähäinen; kuinka se kaskeamisen ja tervanpolton myötä alkoi näkyä yhä selvemmin, kunnes 1800-luvulla syntyneen paperi- ja puunjalostusteollisuuden myötä luonnonmetsät katosivat nopeasti yhden puusukupolven elinaikana. Nykyisin luonnontilaista metsää tavataan vain harvoissa reservaateissa. Metsällä Suomi vaurastui ja maan hyvinvointi rakennettiin. Utilistinen asenne metsää kohtaan yleistyi: luonnolla oli vain raaka-aineen merkitys ja ihmisellä rajaton oikeus sen hyväksikäyttöön.

Kolmas teoksen ulottuvuus on metsän kulttuurihistoria: kuinka suomalaiset kultakauden kuvataiteilijat ja kirjailijat löysivät koskemattomasta metsästä inspiraation lähteen, mystisen pyhyyden ja kauneuden kokemuksen. He kokivat metsän määrittelevän olennaisesti suomalaisuutta.

Menkää metsään!

Nykyisin jo enemmistö suomalaisista arvostaa metsän pyhyyttä, kauneutta ja mielenrauhaa ja utilistinen asenne on jäänyt vähemmistöksi. Timo Kuuluvaisen mukaan on kuitenkin huolestuttavaa, että suomalaisten perinteisesti vahva metsäsuhde osoittaa ohenemisen merkkejä. Hän toivookin kirjan innostavan ihmisiä menemään metsään.

- Yhä harvempi on koskaan käynyt aarniometsässä, joka kuitenkin edustaa suomalaisen luonnon perustavinta elementtiä. Luonnonmetsät ovat muiden piirteidensä lisäksi hienoja virkistysympäristöjä, joita kannattaa suojella ja vaalia, hän kertoo.

Yhteensä tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla palkittiin tänä vuonna kymmenen teosta.