Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Yliopiston ja lihateollisuuden yhteistyö tiivistyy

Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen koetehtaalla on syyskuun alussa Olavi Törmän seuraajana aloittanut uutena johtajana ETM Pekka Kahila. Uuden johtajan tehtävä on lihateollisuuden lahjoitus.

Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen johtaja, professori Christel Lamberg-Allardt on syntyneestä sopimuksesta iloinen.

- On hienoa, että lihateollisuudessa pidetään alan yliopistokoulutusta niin tärkeänä, että sitä halutaan näin tukea. Tämä on teollisuuden ja yliopiston yhteistyötä parhaimmillaan, ja se ulottuu kaikkiin kolmeen perustehtäväämme, opetukseen, tutkimukseen ja yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen. Meillähän on monen vuoden hyvä kokemus vastaavanlaisesta järjestelystä, sillä koemeijerimme meijeri-insinöörin palkan maksaa maitoteollisuus (Valio Oy), Lamberg-Allardt kertoo.

Atria Oyj, HKScan Oyj, Saarioinen Oy ja Snellman Lihajalostus Oy lahjoittavat yhdessä varat koetehtaan johtajan tehtävään. Lahjoituksen takana on siis joukko keskenään kilpailevia yrityksiä. Se takaa toiminnan riippumattomuuden, mikä on yliopiston kannalta tärkeää. Käytännön syistä sopimus tehtiin Lihateollisuuden Tutkimuskeskuksen (LTK) ja Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen kesken. Vaikka Kahila on LTK:n palkkalistoilla, hän on käytännössä yliopiston henkilökuntaa ja tekee kaiken työnsä Viikissä.

- Lihateollisuuden Tutkimuskeskuksen tehtävä on kehittää omistajien ja asiakkaidensa liiketoimintaa ja kilpailukykyä tutkimuksen, tuotekehityksen, konsultoinnin, koulutuksen ja tiedotuksen keinoin. Nyt syntynyt sopimus mahdollistaa liha-alan yliopistotutkimuksen ja teollisuuden tutkimuslaitoksen yhteistyön kehittämisen ja resurssien yhteiskäytön, LTK:n toimitusjohtaja, ETT Pekka Turkki arvioi.

Helsingin yliopiston Viikin kampuksella EE-talossa (Agnes Sjöbergin katu 2) sijaitseva koetehdas on varustettu nykyaikaisin ja monipuolisin lihankäsittely- ja makkarantekolaittein. Se on ahkerassa opetuskäytössä: lihateknologiopiskelijoiden lisäksi siellä saavat oppia myös eläinlääketieteen opiskelijat. Opetuksen ja tutkimus- ja tuotekehitysprojektien antaessa myöden koetehtaassa valmistetaan myös pienyrittäjien tuotteita maksullisena toimintana, ja tehdäänpä siellä myös henkilökunnalle myytäväksi niin vappunakit, uudenvuoden nakit kuin juhannuksen grillimakkaratkin.

Lisätiedot: elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen johtaja Christel Lamberg-Allardt christel.lamberg-allardt@helsinki.fi, 09-191 58266, lihateknologian emeritusprofessori Eero Puolanne eero.puolanne@helsinki.fi, 0400-449591, LTK:n toimitusjohtaja Pekka Turkki pekka.turkki@ltk.fi, 040 5079391

Kuva: Christel Lamberg-Allardt ja Pekka Turkki kierroksella koeosastolla