Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Lahjoitus Helsingin yliopiston tulevaisuusrahastoon edistää genomitiedon hyödyntämistä

Faba Osk, Suomen Sianjalostuksen säätiö, Figen Oy, MTK, SLC, Sianjalostajat ry ja Karelia Hybrid osuuskunta ovat tehneet huomattavan lahjoituksen Helsingin yliopiston tulevaisuusrahastoon. Lahjoituksen tarkoituksena on tukea yliopiston tulevaisuuden kannalta tärkeiden strategisten tavoitteiden toteuttamista.

Lahjoittajien ensisijaisena toiveena on edistää kotieläinjalostuksen professuurin perustamista Helsingin yliopistossa kohdennettuna erityisesti sikatalouteen ja uusien eläinjalostuksen menetelmien, kuten genomitiedon hyödyntämisen kehittämiseen.

Aihetta tutkitaan erityisesti maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan maataloustieteiden laitoksella. Genomitiedon hyväksikäyttö on yksi kotieläinjalostuksen ja koko laitoksen painopistealoista ja se kuuluu myös tiedekunnan tutkimuksen prioriteetteihin.

- Genomitiedon ansiosta voimme oppia ymmärtämään ominaisuuksien perinnöllisyyttä entistä paremmin ja hyödyntämään sitä tietoa sekä kasvin- että kotieläinjalostuksen sovelluksissa. Genominen valinta tulee nopeuttamaan perinnöllistä muutosta jalostuspopulaatioissa, maataloustieteiden laitoksen johtaja Jarmo Juga kertoo.

Sikatalous elää parhaillaan erittäin vaikeita aikoja. Tuotannon ja tuotantoketjun tehokkuuden parantaminen onkin juuri nyt tärkeämpää kuin koskaan. Lahjoittajat luottavat vahvasti kotimaiseen sianlihantuotantoon ja kotimaiseen tutkimukseen ja haluavat Helsingin yliopistolle tekemän lahjoituksen kautta tukea kotimaisen sikatalouden, sikatutkimuksen ja sianjalostuksen kehittämistä ja edelleen edesauttaa koko elinkeinon kannattavuuden myönteistä kehittymistä.

Lisätietoja: Antti Latva-Rasku, toimitusjohtaja, FABA osk (0400 342039), Heikki Lampinen hallituksen puheenjohtaja, Suomen Sianjalostuksen säätiö (0400 214988), Jussi Peura, toimitusjohtaja, Figen Oy (0400 637 255), professori Jarmo Juga, maataloustieteiden laitos (050-4151621), professori Laura Alakukku, maataloustieteiden laitos (040-5179042)

Kuva lahjoittajatilaisuudesta: Yhteiskuntasuhteet ja markkinointi -yksikkö