Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Lihateknologian koeosastolla vallanvaihto

Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen pitkäaikainen koeosaston johtaja Olavi Törmä siirtyy eläkkeelle 1. syyskuuta alkaen.

Olavi Törmä aloitti opintonsa maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa vuonna 1968, kun Kodin Kuvalehdessä ollut artikkeli emeritusprofessori Niinivaarasta innosti hakemaan opiskelemaan lihateknologiaa. Maisteriksi hän valmistui vuonna 1974.

Ennen pitkää yliopistouraansa Törmä ehti mm. käynnistää makkaraverstaita Itä-Eurooppaan sekä työskennellä kymmenen vuotta teollisuuden leivissä Osuustukkukaupassa (myöhemmin Helsingin Kauppiaat), jonne hän teki gradunsa kestomakkarasta. Sieltä hänet kutsuttiin Helsingin yliopistoon koeosaston johtajaksi – samaan tehtävään, josta hän nyt jää eläkkeelle.

- Tämä on ollut monipuolista hommaa, kun on saanut opettaa, tehdä makkaraa ja olla makkarakauppias, Törmä sanoo.

Intensiivistä opetusta ja opintomatkoja

Yliopistoajoilta Törmä muistelee erityisellä lämmöllä kehittämäänsä ja vetämäänsä neljännen vuoden lihateknologian opiskelijoille suunnattua prosessiharjoitusten kurssia. Kurssilla opiskelijat pääsevät tutustumaan lihateollisuuden prosesseihin ja tuotannon eri vaiheisiin mm. valmistamalla itse makkaraa.

– Vaikka kurssit ovatkin työläitä, ne ovat olleet antoisia ihan itsensä kehittymisenkin kannalta. Porukka hitsautuu tiiviisti yhteen 3-4 kuukauden intensiivisellä jaksolla. Opiskelijoiden kanssa on tehty myös lukuisia opintomatkoja Göteborgista ja Saksasta aina Amerikkaan ja Australiaan saakka, Törmä muistelee.

Lihateknologian opinnot ovat Törmän mukaan muuttuneet sitten omien opiskeluaikojen. Opinnot ovat laaja-alaisemmat muun muassa sivuaineiden myötä, ja koulutus on huomattavasti monipuolisempi. Myös lihateollisuus on muuttunut, kun vuorotellen pienet ja keskisuuret makkaratehtaat ovat olleet kovilla.

– Pääaineopiskelijoita voisi kuitenkin olla nykyistä enemmän. Työtilaisuuksia on enemmän kuin maistereita tarjota, Törmä perustelee.

Koeosasto - makkaratehdas pienoiskoossa

Opettamisen lisäksi Törmää on työllistänyt makkaranvalmistus. Koetehtaalla on tehty makkaraa sekä yksityisten, pienten tilojen farmareille heidän omista raaka-aineistaan että PR-tarkoituksessa.

Moni onkin jo ehtinyt kysellä huolestuneena, miten perinteisten juhlapyhämakkaroiden ja -nakkien nyt käy. Makkaroita on valmistettu henkilökunnan iloksi jo aikana ennen Törmää.

– Tulevaisuus riippuu ihan seuraajastani ja siitä, miten hän viihtyy ja jaksaa. Vapaaehtoiseen tekemiseen ei tahdo enää olla kenelläkään aikaa. Jos joulumakkaroita ei muuten tule, tulen tekemään ne vaikka itse, Törmä lupaa nauraen.

Teksti ja kuva: Noora Happonen