Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Tiedon tarha – yliopiston näyteikkuna

Mikkelipuistossa avattiin kesäkuussa Helsingin yliopiston mallipuutarha, Tiedon tarha. Sen tavoitteena on yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen ja yliopiston näkyvyyden lisääminen.

– Osasto on näyteikkuna suuren yleisön suuntaan. Mikkeli on tärkeää maatalous- ja metsäalan toimijoiden aluetta, jossa on hyvä näyttäytyä sidosryhmille sekä potentiaalisille opiskelijoille, kertoo yliopistonlehtori Leena Lindén maataloustieteiden laitokselta.

Lindén on suunnitellut osaston yhdessä metsätieteiden laitoksen yliopistotutkija Outi Salmisen kanssa. He ovat ottaneet huomioon yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen tavoitteen myös osaston suunnittelussa: Tiedon tarhan kasvit on istutettu vuorovaikutusta kuvaavina aaltoilevina laineina.

– Vaikka vastuu näyttelyosastosta on maatalous-metsätieteellisellä tiedekunnalla, edustaa se koko yliopistoa, Lindén korostaa.

YVV-toiminnan lisäksi mallipuutarhaa on tarkoitus hyödyntää myös opetustarkoituksessa.

– Ajatuksena on, että opiskelijat ideoisivat ja rakentaisivat seuraavien vuosien puutarhoja. Lisäksi Mikkelipuistoa voidaan käyttää Mikkelissä järjestettävän kasvintuotannon kesäkurssin opetuksessa, Lindén toteaa.

Kestävä puutarha, muuttuva puutarha

Tiedon tarhassa kasvaa monenlaisia uusia ja perinteisempiä viljelykasveja. Tämänvuotisen osaston lajit ja määrät valikoituivat sen mukaan, mitä siemeniä ja koekasveja osaston suunnittelijat saivat kerättyä. Kriteerinä oli kasvien syömäkelpoisuus.

– Halusimme tuoda esiin, että puutarhat hyötykasveineen tarjoavat parhaimmillaan moniaistisia nautintoja. Myös ravintokasvit voivat olla kauniita. Syötävät puutarhat ja puistot ovat lisäksi kestävän kehityksen mukaisia. Ekosysteemin kannalta on hyödyllistä, että kaupunki pidetään viljelykelpoisena, Lindén perustelee.

Mikkelipuiston näyttelyosastosta toivotaan pitkäaikaista projektia. Tulevaisuudessa puutarha voi olla hyvinkin erilainen.

– Osasto voisi olla muuttuva siten, että joka vuosi siellä olisi jotakin uutta. Esimerkiksi metsäpuolen kasvit ovat nyt huonosti edustettuina, joten tulevaisuudessa osasto voisi olla vaikkapa sammalpuutarha tai muuten metsään painottunut, Lindén ideoi.

Mikkelipuisto on uusi, vuonna 2007 avattu puutarhamatkailukohde Mikkelissä. Puistossa yhdistyvät niin eri yritysten ja yhteisöjen mallipuutarhat kuin alueen monipuolinen luonto ja virkistysalueet. Yliopiston osasto sijaitsee Mikkelipuiston uudella alueella.

Lue lisää Mikkelipuistosta täältä.

Teksti: Noora Happonen
Kuva: Leena Lindén