Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Pellonpiennarpäivässä tutustuttiin ammattilaisten kilpailuviljelmiin

Maanantai-iltapäivänä Viikkiin kerääntyi viljelijöitä ja muita alan ammattilaisia tutustumaan koeruutuihin, kun Viikin koepelloilla vietettiin ensimmäistä kertaa HyväSato-kilpailun pellonpiennarpäivää.

Tapahtuma alkoi pullakahveilla, minkä jälkeen siirryttiin kiertämään kilpailujoukkueiden koeruuduilla kasvavia viljelmiä. Joukkueiden kapteenit kertoivat omien viljelykasvien lajin ja viljelytekniikan valintojensa taustoja ja tavoitteita, ja kuulijoilla oli mahdollisuus myös esittää omia kysymyksiään.

HyväSato-kilpailu on pitkäkestoinen kasvinvuorotusten ja viljelytekniikoiden vertailukoe. Kilpailevat joukkueet pyrkivät saamaan viljelyksistään mahdollisimman hyvän taloudellisen tuloksen, minkä lisäksi otetaan huomioon ympäristön kuormittamisasiat.

- Koe on paitsi kilpailua myös tutkimusta. Se tuottaa tietoa viljelykasvien ja -tekniikoiden sadoista sekä taloudellisista ja ympäristövaikutuksista. Lisäksi se antaa mahdollisuuksia maisterintutkielmiin useistakin aiheista, joukkueita konsultoiva agroekologian professori Juha Helenius kertoo.

Alan toimijoista muodostuvia joukkueita on seitsemän: Bernerin kasvinsuojeluosasto, Elosato Oy, Helsingin yliopiston professorit, Nylands Svenska Landbrukssällskapet, Proagria Luomu, Raisio sekä Öljypellavayhdistys.

Helsingin yliopiston joukkueeseen kuuluvat kapteenina toimiva professori Pirjo Mäkelä sekä professorit Markku Yli-Halla ja Laura Alakukku. Hyvän Sadon maatalousekonomian asiantuntijana toimii yliopistonlehtori Timo Sipiläinen. Tiedekunnasta on mukana lisäksi kokeen koordinaattorina toimiva Piia Kekkonen sekä Viikin opetus- ja tutkimustilan henkilökuntaa yliteknikko Eero Lammisen johdolla huolehtimassa teknisestä toteutuksesta.

Tänä vuonna Helsingin yliopiston joukkue on viljellyt Rocket-hernettä siemensopimusviljelmänä. Kilpailutulokset saadaan syksyn aikana.

Lue lisää Grow Profitin HyväSato-kilpailusivuilta.

Teksti ja kuva: Noora Happonen