Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Professori Eero Puolanne jää eläkkeelle

Helsingin yliopistossa 41 vuoden työuran tehnyt lihateknologian professori Eero Puolanne siirtyy eläkkeelle 1. elokuuta alkaen. Hän jatkaa kuitenkin yliopistossa vielä seuraavat kolme vuotta professorisopimuksen myötä.

Eero Puolanne päätyi sanojensa mukaan opiskelemaan lihateknologiaa vahingossa, mutta siitä huolimatta hänen yliopistouransa on ollut pitkä. Hän aloitti opintonsa tiedekunnassamme 1966 ja väitteli tohtoriksi 1977 nitriitin vähentämisestä kestomakkarassa. Professori hän on ollut vuodesta 1983. Puolanne on toiminut myös maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan dekaanin tehtävissä vuosina 1992–1998 ja ollut sen jälkeen aktiivisesti mukana muun muassa yliopiston kirjastojen kehittämisessä.

Puolanteelle yliopistomaailma onkin sopinut hyvin.

– Minulle on suuri lahja ja valtavan tärkeä asia, että saan olla yliopistossa, professori kiittelee.

Opettaminen on ollut Puolanteelle tärkeää: siinä hän pääsee toisenlaiseen henkiseen moodiin, ja opiskelijoiden positiivisesta palautteesta syntyy onnistumisen tunteita. Erityisellä lämmöllä Puolanne muistelee maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan 100-vuotispromootiota, jonka promoottorina hän toimi.

– Mistään muualta maailmasta ei löydy sen vertaista kuin suomalaisen yliopiston promootio, hän kehuu.

Pelot ja ennakkoluulot tuovat haasteita alalle

Suomea voidaan pitää edelläkävijänä lihateknologian alalla, ja suomalaiset liha-alan tutkijat ovat maailmanlaajuisesti tunnettuja ja arvostettuja. Puolanne on tutkinut lihasfysiologian ja lihan laadun yhteyksiä, viimeksi lihan vedensidontakyvyn teoriaa.

Yhteiskunnassa vallitsevat arvot sekä erilaiset pelot ja ennakkoluulot tuovat kuitenkin jatkuvasti haasteita liha-alalle. Lihan käyttöä elintarvikkeena ja lihateollisuutta kritisoidaan ympäristön, ravitsemuksen ja eläinten hyvinvoinnin kannalta.

– Kun syö jotakin, niin siellä se on kropan sisällä. Onhan se pelottava ajatus. Liha-alalla on kuitenkin olemassa eettiset ohjeet ja tuotantoprosessia käydään rehellisesti läpi. Esimerkiksi eläinten hyvinvointia käsittelin jo virkaanastujaisluennossani 1980-luvulla, Puolanne muistuttaa.

Pehmeä lasku professorisopimuksella

Vaikka Puolanne jääkin jo virallisesti eläkkeelle, hän jatkaa yliopistossa vielä seuraavat kolme vuotta professorisopimuksen puitteissa. Sopimus perustuu rehtorin päätökseen ja solmitaan laitoksen johtajan ja professorin välille. Se korvaa dosentuuria, jota emeroituneet professorit ennen hakivat.

– Seuraajani on ulkomaalainen, joten minun tulee toimia hänelle alussa välittäjänä yliopiston ja alan suhteen. Haluan myös saattaa loppuun asiat, jotka olen laittanut liikkeelle, Puolanne sanoo.

Puolanne puhuu professorisopimuksen puolesta ja suosittelee sitä eläkkeelle jääville lämpimästi.

– Maaliviivalle asti tulee juosta niin lujaa kuin jaksaa ja vasta sen jälkeen hiljentää vauhtia, hän kiteyttää.

Teksti ja kuva: Noora Happonen