Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Opiskelijoiden robotille voitto kansainvälisissä peltorobottikilpailuissa Tanskassa

Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan agroteknologian ja Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun opiskelijoiden yhteistyössä rakentama peltorobotti sijoittui kokonaispisteissä ensimmäiseksi kansainvälisessä peltorobottikilpailussa. Kilpailu järjestettiin 30.6.–2.7. Tanskan Herningissä. Edellisen kerran voitto osui kohdalle vuonna 2008.

Maissipellolla järjestettävässä kilpailussa robotit ottivat toisistaan mittaa tällä kertaa neljässä eri tehtävässä, muun muassa navigoinnissa ja rikkakasvintorjunnassa. Suomalaisten Cornivore-robotti voitti näistä tehtävistä kaksi ja suoriutui mallikkaasti kahdesta muusta.

Erityistä huomiota sai Freestyle-tehtävää varten rakennettu erillinen lannoitusperäjuhta, joka osaa hakeutua tarvittaessa automaattiseen tukiasemaan akunvaihtoon ja lannoitesäiliöiden täyttöön. Ultraääniantureiden ansiosta työkone osaa lannoittaa vain sinne, missä on kasveja.

Robotin rakentamisesta vastasivat automaatio- ja systeemitekniikan ja koneenrakennustekniikan opiskelijat Aalto-yliopistosta. Agroteknologian opiskelijoiden tehtävänä oli lannoitusperäjuhdan ja tukiaseman suunnittelu ja rakentaminen. Vuoden kestävässä projektissa yhdistyvät teekkareiden tekninen osaaminen ja agroteknologian opiskelijoiden soveltava osaaminen ja maatalouden tuntemus.

- Agroteknologian opiskelijat saavat projektin kautta kosketuspintaa insinöörimaailmaan. Projekti on erittäin hyödyllinen oppimisen kannalta, projektin ohjaajana kolmatta kertaa toiminut Petro Tamminen korostaa.

Tamminen toivoo, että jatkossa projektiin osallistuisi opiskelijoita myös muista pääaineista.

- Esitietoja ei välttämättä tarvitse, vaan kurssin aikana opetellaan tarvittavat taidot, Tamminen kertoo.

Peltorobotit tulevaisuudessa isojen maatalouskoneiden korvaajina?

Robotteja ei vielä näy viljelijöiden pelloilla, mutta Tamminen arvelee, että jo viiden vuoden sisällä voisi kuluttajillekin olla markkinoilla yksinkertaisia malleja. Tavallinen viljelijä voisikin hankkia yhden ison maatalouskoneen sijaan monta pienempää robottia. Niissä on useita etuja suuriin maatalouskoneisiin verrattuna.

- Peltorobotit voivat työskennellä silloin kun isot koneet eivät, esimerkiksi öisin tai märällä maalla. Pienen kokonsa ansiosta robottien rikkakasviruiskutus on kohdennetumpaa, jolloin säästetään torjunta-aineissa. Lisäksi robotit tuovat huoltovarmuutta, kun yhden koneen rikkoutuessa toiset robotit voivat jatkaa toimintaa, Tamminen listaa.

Teksti: Noora Happonen
Kuva: Timo Oksanen