Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Nykytaidetta arkeen

Valtion taidetoimikunta on sijoittanut ympäristötaiteilija Jenni Tieahon Auringossa-teoksen EE-taloon.

Viikin kampuksella EE-talon toisessa kerroksessa piehtaroi auringossa ympäristötaiteilija Jenni Tieahon pajuhevonen. Ennen Viikkiin saapumistaan Auringossa-teos on ollut esillä muun muassa Sinne-gallerian yksityisnäyttelyssä sekä Joensuun taidemuseon ympäristöaiheisessa näyttelyssä. Hevosteema on kiehtonut Jenni Tieahoa jo 12 vuoden ajan.

- Hevonen on minulle tunne-eläin: Sen kautta voi ilmaista monenlaisia inhimillisiä tunteita. Hevosessa kiehtoo sen muodot, voima ja samalla arkuus – vastakohdat. Piehtaroiva hevonen on kömpelyydessään ja voimassaan vaikuttava näky. Se kuvastaa jonkinlaista irtiottoa, vapautumista, taiteilija pohtii.

Jenni Tieaholla on töissään ekologinen viesti ja luonnonmateriaalit ovat olleet hänelle luonnollinen valinta. Auringossa-työn materiaalina on harjateräsrungon päälle taivuteltu villipaju. Niin hevosia kuin muitakin töitä on syntynyt pajusta, tuohesta, maitohorsmasta, kuusen havuista, kävyistä, rakkolevästä ja monesta muusta taiteilijan lähiympäristöstä löytyvästä materiaalista. Tarvikkeensa hän kerää useimmiten itse luonnosta tai saa naapuruston ihmisiltä.

- Esimerkiksi tuohta saan taloni lämmityspuista. Se on hieno, perinteikäs ja symbolisesti latautunut materiaali, joka tuntuu ihanalta sormenpäissä, Siuntiossa asuva Tieaho kertoo.

- Paju on materiaalina haastava, mutta palkitseva. Tuoreena villipaju on notkeaa ja sen värisävyt ovat hienoja.

EE-talo on taiteilijan mukaan mitä sopivin sijoituspaikka Auringossa-teokselle.

- Tilan korkeus ja rakennuksen hillitty harmaa värimaailma tuovat hyvin esiin pajun lämmön. On tärkeää käyttää taidetta julkisissa tiloissa, joissa ihmiset voivat kohdata sen arjessaan. Taide tuo tilaan sielukkuutta ja herättää toivottavasti katsojassa ajatuksen ituja, Jenni Tieaho toivoo.

Teksti: Sanna Schildt
Taiteilijan ja teoksen kuva: Tiina Kaarlehto

Mitä mieltä teoksesta? Kommentoi uutista tiedekunnan facebook-sivuilla!