Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

John Sumelius Ruotsin kuninkaallisen metsä- ja maatalousakatemian jäseneksi

SumeliusMaatalousekonomian professori John Sumelius taloustieteen laitokselta on valittu ulkomaalaisjäseneksi Ruotsin kuninkaallisen metsä- ja maatalousakatemiaan.

Riippumattomassa tieteellisessä akatemiassa on 210 ruotsalaista ja 75 ulkomaista jäsentä, ja uusia jäseniä kutsutaan vain paikkojen vapauduttua. Muita ulkomaalaisjäseniä valittiin tänä vuonna seitsemän, heidän joukossaan toisena suomalaisena Ann-Chatrin Östman Åbo Akademista.

Akatemian jäsenet edustavat metsä- ja maatalousaloja niin hallinnon, tiedemaailman kuin työelämänkin piireistä. Metsä- ja maatalousasioiden lisäksi akatemian alaan kuuluvat luonnonresurssikysymykset laajemminkin, esimerkiksi ympäristönsuojelun ja maailman ruokaturvan näkökulmasta.

- Ruotsin kuninkaallinen metsä- ja maatalousakatemia on kokoontumispaikka, jossa alan tiede, käytäntö ja politiikka kohtaavat. Tavoitteena on koota tietoa, ideoita ja kokemuksia ja siten yhteistyöllä edistää luonnonresurssien käyttöä parhaalla mahdollisella tavalla, John Sumelius kertoo.

Jäsenyys akatemiassa on hieno tunnustus pitkäaikaisesta työstä alalla.

- Jäsenyys tarjoaa mahdollisuuden solmia tärkeitä yhteistyösuhteita ja tehdä suomalaista tutkimusta entistäkin paremmin tunnetuksi kansainvälisillä areenoilla. Maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa tehtävä tutkimushan kattaa lähes kaikki akatemian painoalat – on hienoa päästä toimimaan tiedonvälittäjän roolissa, professori iloitsee.

Kymmeniä tapahtumia vuosittain

Akatemia järjestää vuosittain jäsenilleen kokouksia eri aihealueilta sekä laajemmalle yleisölle avoimia seminaareja, konferensseja ja työpajoja edustamiltaan aloilta. Näissä pohditaan eri mahdollisuuksia ratkoa ongelmia ja tehdä aloitteita resurssipohjaisten elinkeinojen kehittämiseksi. Vuonna 2009 erilaisia tapahtumia järjestettiin 80. Akatemia myös ottaa usein kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin ja tuottaa julkaisuja.

- Akatemian järjestämiin lukuisiin seminaareihin ja konferensseihin voi ehdottaa esityksiä omalta alaltaan, Sumelius vinkkaa.

Akatemian toiminta perustuu yksityishenkilöiden lahjoitusten pohjalta perustettujen rahastojen tuottoon. Se myöntää apurahoja tutkimukseen sekä palkitsee ansioituneita alan toimijoita. Sihteeristöön kuuluu 13 henkilöä, mikä mahdollistaa monipuolisen ja pitkäjänteisen toiminnan järjestämisen.

Tuoreen jäsenen akatemiapesti alkaa juhlallisissa merkeissä, kun akatemian vuosipäivää vietetään komeasti Tukholman kaupungintalolla 28.1.2011. Juhlallisuuksiin osallistuu usein myös akatemian suojelija, Ruotsin kuningas Carl XVI Gustaf. Perinteikkään akatemian perusti vuonna 1813 kuningas Carl Johan Bernadotte.

Lue lisää Ruotsin kuninkaallisen metsä- ja maatalousakatemian verkkosivuilta http://www.ksla.se/

Lisätiedot: professori John Sumelius john.sumeliushelsinki.fi, 050-4151191

Teksti ja kuva: Sanna Schildt