Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Valmistumiskampanja pistää vauhtia graduntekoon

Gradu tökkii ja yliopistolta työmaailmaan siirtyminen hermostuttaa? Ei hätää - tiedekunnassa käynnistyi syyskuun alussa kampanja, jonka tavoitteena on tukea loppuvaiheen opiskelijoita valmistumaan ja siirtymään sujuvasti opinnoista työelämään. Rehtorin myöntämän erillisrahoituksen turvin laitoksilla järjestetään runsaasti lisäohjausta, ja kaikkien pääaineiden opiskelijoille on tarjolla tiedekunnan puolesta tarjolla graduklinikka, minimentorointia ja pestuumarkkinat.

Graduklinikan avoimet ovet 15.9.

Graduklinikka aloitteli viime viikolla toimintaansa metsätieteiden talolla B-talon pohjakerroksen huoneessa K160. Paikalle tiensä jo löytäneet opiskelijat ovat olleet erittäin tyytyväisiä tiloihin ja työrauhaan.

- Klinikalla vietetään keskiviikkona 15.9. avoimien ovien päivää, jonne kaikki ovat tervetulleita tutustumaan klinikkaan ja tapaamaan siellä toimivia ohjaajia, valmistumiskampanjaa hoitava suunnittelija Asta Sarkki kutsuu.

Heti ovien auettua klinikalla istuikin jo puutarhatieteen opiskelija Minna Mäkelä opinto-ohjausta antavan yliopistonlehtori Leena Suomisen kanssa käymässä läpi maisterintutkielmansa suunnitelmaa. Jaetun kasvualusta vaikutusta kasvihuonekurkkujen kasvuun käsittelevä työ vielä alussa. Mäkelä pitää graduklinikkaa hyvänä ja tarpeellisena ideana.

-On hienoa saada työhön tilastotieteen ohjausta ja yleistä opintoneuvontaa. On myös paljon helpompaa ryhtyä toimeen muualla kuin kotona, Mäkelä arvioi.

Arkisin kello 8-16 avoinna olevalla graduklinikalla on opiskelijoille tarjolla tilat ja välineet graduntekoon. Lisäksi paikalla on keskiviikkoisin ja perjantaisin ohjaajat, jotka auttavat tilastotieteen menetelmien käytössä sekä neuvovat tekstin rakenteen kanssa.

Klinikalla järjestetään myös muita tapahtumia, kuten opintoneuvojien pitämää valmistumisinfoa ja Urapalveluiden tarjoamaa työnhakuun liittyvää ohjausta. Lisäksi opintopsykologit käynnistävät marraskuun puolivälissä Gradu kuntoon -ryhmän, joka tukee opiskelijoita gradujen työstämisessä.

- Toistaiseksi klinikalla voi piipahtaa ilman ajanvarausta. Vakituiset käyttäjät voivat hakea omaa avainta, jolla klinikalle pääsee myös iltaisin ja viikonloppuisin, Asta Sarkki kertoo.

Minimentorointi tuo työelämän lähelle

Syyskuun lopulla käynnistyvän minimentoroinnin tavoitteena on antaa opiskelijoille ohjausta ja tietoa työelämää siirtymistä varten. Mentorin tärkein tehtävä on kuunnella ja keskustella valmistumiseen liittyvästä elämänmuutoksesta ja työnhakuun sekä työuran alkuvaiheeseen liittyvistä haasteista opiskelijoiden kanssa.

- Mentoreina toimii tiedekunnasta muutama vuosi sitten valmistuneita alumneja, joilla on vielä oma opiskeluaika tuoreessa muistissa. He kertovat omasta urapolustaan ja antavat vinkkejä työnhakuun. Opiskelijoille mentorointi on mainio keino saada tietoa itseä kiinnostavista työtehtävistä ja luoda kontakteja kiinnostaviin yrityksiin, Sarkki vinkkaa.

Kiinnostaviin yrityksiin pääsee tutustumaan myös joulukuun alussa järjestävillä pestuumarkkinoilla, jossa tiedekunnan alojen yritykset esittäytyvät ja järjestävät esimerkiksi pikahaastatteluja.

Täydentää voi vielä valmistumisen jälkeenkin

Tänä syksynä valmistuville on yliopiston taholta luvattu harvinaislaatuinen lisäbonus: Tutkintoaan voi täydentää maksutta vielä kaksi vuotta valmistumisen jälkeen. Maksuton erillinen opinto-oikeus haetaan ja myönnetään tiedekuntakohtaisesti. Maksutonta opinto-oikeutta voi hakea 30.12.2011 saakka.

- Maksuttomasta opintomahdollisuudesta hyötyvät esimerkiksi ne, joilla tutkinto on jo täynnä, mutta jotka haluavat vielä valmistuttuaan tehdä vaikkapa jonkin sivuainekokonaisuuden valmiiksi, Sarkki kertoo.

Teksti: Sanna Schildt
Kuva: Veikko Somerpuro

Kiinnostuitko graduklinikan toiminnasta tai minimentoroinnista? Ilmoittaudu mukaan e-lomakkeella https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/22264/lomake.html. Pestuumarkkinoista kiinnostuneet yritykset voivat ottaa yhteyttä Asta Sarkkiin asta.sarkki@helsinki.fi.