Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Emeritusprofessori Juhani Päiväsestä muotokuva

Vastavalmistuneen piti MMM Sanna-Helena Rantala.Metsätieteiden laitoksen suometsätieteen emeritusprofessori Juhani Päiväsestä (s. 1941) on maalautettu muotokuva. Maalaus on itsekin suotutkijana työskentelevän Hannu Nousiaisen tekemä öljyvärityö.

Pitkän uran yliopistolla tehnyt Päivänen opiskeli suometsätiedettä ja valmistui metsänhoitajaksi vuonna 1964, maatalous-metsätieteiden kandidaatiksi vuonna 1966 ja lisensiaatiksi vuonna 1968. Hän väitteli tohtoriksi 1973 turpeiden fysikaalisista ominaisuuksista.

Päiväsen uraan yliopistolla mahtuu muun muassa suometsätieteen dosentuuri vuosina 1975–1987 ja saman alan professuuri 1987–2004. Yliopistouransa lisäksi hän on työskennellyt muun muassa Metsätehossa ja Metsäntutkimuslaitoksella sekä toiminut useissa luottamustehtävissä.

Vielä jäätyään eläkkeelle vuonna 2004 Päivänen on työskennellyt aktiivisesti alan parissa. Hän on jatkanut opettamista suometsätieteen opintojaksoilla, minkä lisäksi eläkepäivien aikana on valmistunut muun muassa suomenkielinen oppi- ja käsikirja suometsistä ja niiden hoidosta.

Muotokuva paljastettiin Hyytiälän metsäaseman 100-vuotisjuhlien yhteydessä heinäkuun alussa. Metsäasema on Päiväselle merkityksellinen, sillä hän on opettanut ja tutkinut paljon Hyytiälän lähistön soilla ja metsissä sekä toiminut aseman hoitokunnan puheenjohtajana. Hän onkin kutsunut itseään ”Hyytiälän elinkautiseksi”.

Maalaus tuli Päiväselle täytenä yllätyksenä. Tieto muotokuvasta kerrottiin hänelle vasta kahta tuntia ennen paljastustilaisuutta.

- Olen hämmästynyt, mutta yllätys on mieluinen ja maalaus erinomainen. Tunnistan itseni kuvasta, Päivänen kiittelee.

Maalaus on tehty valokuvan pohjalta ja siinä kuvataan Päivänen suoympäristössä. Taustan ympäristö ei kuitenkaan noudattele mallina ollutta valokuvaa, vaan se on taiteilijan mielikuvituksen tuotetta ja sisältää paljon Päiväsen uraan liittyvää symboliikkaa.

Myös taulun kehyksillä on yhteys suohon. Kehysmateriaali on peräisin Kihniön Aitonevan turvekerroksiin aikanaan hautautuneista liekopuista, joilla on ikää arviolta noin 4500 vuotta. Maalaus on vielä tällä hetkellä Hyytiälässä, mutta se sijoitetaan myöhemmin Viikkiin metsätieteiden laitoksen tiloihin.

Teksti: Sonja Lindroos

Kuva: Antti Korpilahti