Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Kesälaidun kutsui taas viikkiläislehmiä

Lehmät kirmaavat kohti laidunta.Laitumelle kirmasi 18.5 iloinen lehmäjoukko, kun Viikin opetus- ja tutkimustilan lehmät pääsivät kesälaitumille. Ulkoilemaan riensi 57 lehmää, toiset täyttä laukkaa, toiset hieman varovaisemmin.

Viikin tilan yliteknikko Juha Suomen mukaan navetan aamurutiinit hoidettiin samoin kuin kaikkina muinakin päivinä. Mikään ei vihjannut lehmille, että kohta lähdettäisiin ulos. Lehmät kuitenkin aavistelivat, mitä tuleman piti. Kun Suomi käveli ruokintapöydän vierestä portteja kohti – minkä hän tekee tavallisesti muutenkin useita kertoja päivässä - niin lehmät alkoivat huudella

Kaikki navetan asukit eivät päässeet ulos kerralla. Hiehot pääsivät laitumille jo viikko sitten, ja helmikuussa syntyneet seitsemän pikkuvasikkaa joutuvat vielä odottelemaan. Vasikoiden nimeämispolitiikka seuraa tänä vuonna H-linjaa, ja niinpä pikkuvasikoiden joukosta löytyvätkin esimerkiksi Hiphei, Huraa ja Helium.

Ulos ei kuljettu minkään arvojärjestyksen mukaan, vaan ensin menivät ne, jotka sattuivat olemaan porttien lähistöllä otolliseen aikaan. Kärkikolmikossa portista ulos ja laitumelle johtavaa käytävää pitkin viilettivät Uzume, Utopia sekä Sibylla, lauman vanhin. Etujoukon perässä seurasivat muut tasaiseen tahtiin ja sulassa sovussa. Monet tulivat ensin ovista täyttä kyytiä, mutta hidastivat tahtia huomatessaan juoksua paikalla todistamassa olleen kuvaajan. Liekö yllättyneisyyttä ja varovaisuutta vai halua esiintyä kuvissa hillitysti? Viimeisenä ulos ehti Ybella, joka ei ennen ollut tullut ryhmän mukana ulos ja joka oli koko rumbasta vähän hämmennyksissään.

Nyt alkanut laidunkausi jatkuu syyskuun puoliväliin. Lehmät päästetään laitumelle sen verran myöhään, että maa on jo riittävän kuiva ja kestää kulutusta, mutta kuitenkin niin aikaisin, ettei ruohoa ole vielä kovin paljon syötäväksi.

- Jos ruohoa olisi heti paljon syötäväksi, niin siirtymä sisäruokinnasta laidunruokintaan tapahtuisi liian nopeasti ja lehmien pötsit menisivät sekaisin, Juha Suomi kertoo.

Ensimmäisenä laidunpäivänä ulkoilu kestää parista kolmeen tuntia, ja ulkoilun kestoa pidennetään vähitellen. Ensimmäisen laidunpäivän uutuudenviehätys ja innokas teutarointi ovat ihanuudessaan uuvuttavia, minkä seurauksena ulkoilun jälkeen navettaan palaa joukko väsyneitä, mutta onnellisia lehmiä. Kesemmällä lehmät ovat ulkona jo koko päivän.

Teksti ja kuva: Sonja Lindroos

Lue lisää Viikin opetus- ja tutkimustilasta maataloustieteiden laitoksen sivuilta.