Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Antti Uusi-Rauvan muotokuva yliopiston kokoelmiin

Antti Uusi-Rauva rouvansa ja valokuvataiteilija Ida Nisosen (oik.) kanssa.Viikkiin Infokeskus Koronan saliin kokoontui torstaina 4.3.2010 suuri joukko tammikuun lopussa eläkkeelle jääneen laitekeskuksen johtajan Antti Uusi-Rauvan ystäviä ja työtovereita valokuvamuotokuvan paljastustilaisuuteen.

Yliopistossa on perinteisesti teetetty eläkkeelle jäävistä professoreista muotokuvat. Nyt sama kunnia kohtasi maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa lähes 40-vuotisen työuran tehnyttä yli-insinööri, MMT h.c. Uusi-Rauvaa. Muotokuvatoimikunnan lisäksi hankintaan osallistui keräyksellä lähes kaksi sataa henkilöä ja yritystä. Muotokuvan toteutti valokuvataiteilija Ida Nisonen ja se lahjoitettiin tavan mukaan yliopiston Galleria Academica -muotokuvakokoelmaan. Esille teos tulee laitekeskuksen tiloihin.

- Muotokuva on luultavasti hallitsijoiden, professorien, kanslerien ja rehtoreiden kuvien joukossa ihka ensimmäinen laitekeskuksen johtajan muotokuva, teoksen vastaanottanut vararehtori Jukka Kola kertoi.

- Yleensä näissä tilaisuuksissa keskustellaan siitä, kuinka näköinen muotokuva on. Nyt kun kyseessä on valokuva ja vieläpä hyvin tuore sellainen, voitaneen sanoa että näköinen on! Varsinkin, kun kuvattava näyttää olevan juuri matkalla jonnekin – sellaisenahan me Antti Uusi-Rauvan kampuksella tunnemme, Kola vitsaili.

Laitteet laidasta laitaan

Muotokuvatoimikunnan puheenjohtajan ja päivänsankarin pitkäaikaisen työtoverin professori Eero Puolanteen lämminhenkistä puhetta kuunnellessa kävi selvästi ilmi, kuinka paljon Uusi-Rauva ehti kampuksella kulkea, tehdä, puuhata ja järjestää. Tiedekunnan isotooppiosaston johtoon aikanaan tullut Uusi-Rauva ryhtyi vuonna 1985 johtajaan tuolloin perustettua laitekeskusta, jonka toimialaan kuuluvat tiedekunnan kaikki laitteet ja tilat, aiemmin myös tietotekniikkapuoli.

- Uusi-Rauvan työkenttä ei rajoittunut vain oman tiedekunnan asioihin, vaan hän oli vahvasti mukana kehittämässä koko Viikin kampuksen yhteistyötä laiteasioissa, Puolanne sanoi.

Antti Uusi-Rauva olikin mitä sopivin henkilö tehtäväänsä: fyysikkona hän tunsi alan laitteet ja maatilan poikana maatalouden tarpeet. Puheliaana, sosiaalisena ja aurinkoisena persoonana hän on tuttu joka puolella kampusta ja kymmenissä eri alojen yrityksissä. Pitkän työuran aikana on kertynyt uskomaton määrä tietoa laitteista ja vempeleistä, ja kampuksen laitekannan hän tuntee kuin omat taskunsa.

"Toimiva laitestrategia tiedekunnalle tärkeä"

Kiitospuheessaan Antti Uusi-Rauva kiitti kaikkia kollegojaan ja yhteistyökumppaneitaan kampuksella, tiedekunnassa ja laitosilla sekä loi katsauksen laitekeskuksen vaiheisiin vuosien varrella.

- Laitekeskus on tiedekunnalle tärkeä: Siellä seurataan ja huolehditaan siitä, millaisia laitteita tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa, hän painotti.

- On ollut ilo olla mukana rakentamassa tiedekunnalle hyviä teknisiä olosuhteita niin laitteiden, rakennusten kuin laboratorioidenkin suhteen. Jatkossakin tiedekunnalla on oltava hyvä tutkimusstrategia ja sen tukena toimiva laitestrategia. Näin voidaan suunnitella ja ajoittaa hankinnat oikein.

Yli-insinöörin toiveissa oli myös, että jo aloitettu työ Viikin kampuksen toimijoiden laitetyöryhmässä kantaisi pian hedelmää.

- Tavoitteena on koko kampusta palveleva laitekeskus, joka mahdollistaa kaikkien kannalta järkevien hankintojen tekemisen.

Teksti ja kuva: Sanna Schildt

Laitekeskuksen johtoon Aarno Pelkonen

Helmikuun alusta tiedekunnan laitekeskuksen johtajana aloitti Aarno Pelkonen. Hänen yhteystietonsa ovat aarno.pelkonen@helsinki.fi, puhelin 050-4155575.