Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Helsingin uusi maantieteellinen keskipiste Viikissä

Citylehmä kaupungin keskustassaKun Helsinkiin liitettiin uusia alueita tämän vuoden alussa, vaihtoi luonnollisesti myös kaupungin maantieteellinen keskipiste paikkaa. Maanmittauslaitos on laskenut maantieteellisen keskipisteen sijaitsevan aivan Viikin opetus- ja tutkimustilan läheisyydessä.

Tarkat koordinaatit tuohon pisteeseen ovat Y 53964.9 ja X 24140.7. Maanmittauslaitos on laskenut Helsingin kaupungin maantieteellisen keskipisteen usealla eri tavalla. Viikin opetus- ja tutkimustilan läheinen keskipiste on laskettu siten, että mukana ovat Helsingin maa-alueet ja niiden sisävedet sekä merialueiden saaret ja niemet. Laskentatulokset ilmoitetaan niin, että Y-koordinaatti on pohjoissuunnassa ja X-koordinaatti on itäsuunnassa.

Mikäli keskipiste laskettaisiin hallintorajoista, mukaan laskuihin tulisivat myös Helsingin merialueet. Tällöin keskipiste sijoittuisi siis merialueelle, suurin piirtein Kuivasaaren ja Pikku Kuivasaaren pohjoispuolelle. Tätä laskentatapaa käytetään yleensä kuntien keskipisteiden laskennassa, mutta Helsingissä keskipiste on kenties selkeämpää ilmoittaa ainoastaan maa-alueet huomioon ottaen.

Entä missä keskipiste sijaitsi ennen alueliitoksia?

- Pisteen oli laskettu olevan aiemminkin Viikin alueella, mutta enemmän lounaassa päin. Nyt, kun Sipoosta ja Vantaasta liitetyt alueet tulivat laskuihin mukaan, niin kaupungin maantieteellinen pistekin siirtyi jonkin verran koilliseen, mittausteknikko Jorma Gröhn kiinteistöviraston kaupunkimittausosastolta kertoo.

Kaupungin keskipisteessä ei ole ainakaan toistaiseksi mitään merkkiä tai laattaa osoittamassa pistettä, mutta kuka tietää, ehkä sinne sellainen joskus ilmestyy. Nythän piste on laskettu jo valmiiksi.

Teksti: Nina Björklund, tiedottaja, Helsingin kaupungin kiinteistövirasto
Kuva: Sanna Schildt