Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

mmtdk-opintoasiat(at)helsinki.fi

Flamma

Instagram University of Helsinki

Eero Nikinmaa nimitetty metsien ja ilmakehän vuorovaikutusten professoriksi

Professori Eero NikinmaaHelsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto on nimittänyt MMT Eero Nikinmaan metsien ja ilmakehän vuorovaikutusten professorin virkaan ajalle 1.7.2009 – 30.6.2014.

Eero Nikinmaan tutkimusalaa ovat puiden ekofysiologia, kasvu ja mallinnus. Lähestymistavakseen ja motivaatiokseen tutkimukseen hän kertoo uteliaisuuden luontoa ja sen toimintaa kohtaan. Nikinmaan tutkimukset koskevatkin kasvien, erityisesti puiden, vuorovaikutusta ympäristön kanssa sekä niiden kasvuun ja kehitykseen liittyviä tekijöitä. Hänen sydäntään lähimpänä tutkimusteemana on se, kuinka vesi ja siihen liuenneet aineet kulkevat puussa, kuinka se riippuu puun rakenteesta ja kuinka kuljetus vaikuttaa puun kuiva-ainetuotokseen ja kasvuun.

Nikinmaa johtaa Suomen Akatemian huippuyksikön ilmastonmuutoksen ja ilmakehän ominaisuuksien fysiikkaan, kemiaan, biologiaan ja meteorologiaan pureutuvaa ekologista tutkimusta ja Pohjois-Hämeen Long Term Ecological Research -alueen tutkimusta. Hän on osallisena useassa EU:n tutkimushankkeessa, joissa tutkitaan ekosysteemien ja ilmaston välisiä vuorovaikutuksia. Nikinmaa on pitkään tutkinut kaupunkipuiden menestymistä Helsingin ja Malmön kaupunkien kanssa. Uudessa EU:n Life+ -ohjelman Vaccia-hankkeessa hän selvittää ilmastonmuutoksen vaikutuksia metsänkasvatukseen.

Eero Nikinmaa palkittiin tänä vuonna maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan Hyvä opettaja -palkinnolla. Nikinmaata ehdottivat palkinnon saajaksi Metsäylioppilaat, jotka perusteluissaan kehuvat tuoreen professorin opiskelijaläheistä, huumorintajuista ja ajatteluun herättävää opetusotetta.

Professori Nikinmaa suoritti IB-tutkinnon United World College of the Atlantic:ssa vuonna 1980. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta maisteriksi vuonna 1987 ja maatalous- ja metsätieteiden tohtoriksi 1993. Hänet nimitettiin metsäekologian dosentiksi vuonna 1999. Tutkimustyön ohella Nikinmaa on toiminut useaan otteeseen metsätalouden ja maankäytön järjestelyn konsulttina Keski-Amerikassa. Hän on lisäksi toiminut Suomen Metsätieteellisen Seuran sihteerinä 90-luvulla ja on tällä hetkellä kyseisen seuran hallituksen jäsen. Nikinmaa asuu Vihdissä.

Kuva: Nikinmaan kokoelmat