Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

City-lehmät avasivat kesäkauden

Kilpaa kesälaitumilleViikin opetus- ja tutkimustilan lehmät kirmasivat maanantaina 11.5.2009 kesälaitumille. Sää aamulla oli keväisen kolea, mutta se ei navetan asukkeja haittannut - ilmassa oli selvää innostusta. Nopeimmat saivat hetken odotella, sillä kaikkien oli käytävä lypsyllä ennen kuin portit kesälaitumille voitiin avata.

- Eivät ne muuten malta millään enää lypsylle mennä, lähtevät niin vauhdilla innoissaan, Helsingin yliopiston Viikin tilan yliteknikko Juha Suomi nauraa.

Kun ovet vihdoin avautuivat, eturiviin oli tungosta. Vanhat konkarit osasivat kulkea kapean rännin kautta portin läpi ulkoilmaan, mutta ensikertalaisia piti hieman hätyytellä. Navetan yläkerrasta johtavalla luiskalla vauhdikkaimpien sorkat sutivat kurvissa, lauman grand old lady, yhdeksänkesäinen Palomakin unohti arvokkuutensa laitumen siintäessä sen silmissä. Nuoremmat Ulundi ja Unetta painelivat mäkeä alas korvat pitkällä. Yhteensä 60-päisen lauman siirtyminen laitumelle tapahtui kuitenkin hyvässä järjestyksessä ilman pahempia taklauksia.

Laitumella lehmien ilo oli ilmeistä: kirmailua, hypähtelyä, mullassa piehtarointia, uuden ruohon maistelua, pientä nahinaa arvojärjestyksen mittaamiseksi.

- Ennen, kun lehmät olivat sisällä kiinni, lauman arvojärjestystä selviteltiin ulkona laitumella, mutta nyt kun uusitussa navetassa lehmät saavat kulkea vapaasti, järjestystä vain hieman hiotaan. Esimerkiksi Ticorina suurikokoisena lehmänä pomoilee joskus, Viikin lehmät kuin omat taskunsa tunteva Suomi kertoo.

- Ensimmäisinä päivinä lehmät eivät juuri syö ulkona, vaan niiden aika menee juoksenteluun ja hypähtelyyn. Ne saavat toki ruokaa myös sisällä navetassa kesälläkin.

Ensimmäisenä päivänä lehmät ulkoilevat vain muutaman tunnin, mutta jatkossa niitä näkee laitumella päivittäin. Viime kesänä lehmät viettivät yönsä navetassa, mutta tänä kesänä ne saavat olla laitumella enemmän. Sisällä käydään omaan tahtiin lypsyrobotilla, valvotusti tietenkin.

Tänä vuonna on syntynyt neljä lehmävasikkaa. Nimien alkukirjaimissa on tänä vuonna meneillään e-vuosi, ja niinpä uudet tulokkaat ovat Elixir, Estrella, jo Yliopisto-lehdessäkin poseerannut Eximia ja viikon vanha Esteri. Kiireisin poikimisaika on heinä-elokuussa..

Lue lisää Viikin opetus- ja tutkimustilasta verkossa.

Teksti ja kuva: Tiedekunnan viestintä