Tiedekunnan uutiset Yhteystiedot

Flamma

Instagram University of Helsinki

Viikistä jäsen World Agroforestry Centerin johtoon

Kehitysmaiden metsänhoidon professori, Viikin tropiikki-instituutin (VITRI) johtaja Olavi Luukkanen on valittu peltometsäviljelyn kansainvälisen tutkimuskeskuksen (ICRAF) hallintoneuvoston jäseneksi huhtikuusta 2009 lukien.

Useita kuukausia kestänyt valintaprosessi päättyi vihdoin tammikuun puolessa välissä Luukkasen valintaan. Ehdokkaita oli useista eri maista. Luukkasella on takanaan paljon kokemusta varsinkin kuivien alueiden maankäytön kehittämisestä sekä arvostettu asema alan kansainvälisessä tutkimuksessa ja sen käytäntöön soveltamisessa. Hänen valintansa tukee ICRAF:in johtavaa asemaa alan tutkimuksessa ja uusien sovellusten kehittämisessä.
.
- Vaikka tiesin Ulkoasiainministeriön tukemasta nimitysprosessista, valinta tuli minulle yllätyksenä. Olen erittäin otettu, mutta tämä on kunnia koko suomalaiselle peltometsäviljelyn tutkimukselle ja VITRI:n osuudelle siinä, Luukkanen kommentoi.

Luukkanen uskoo, että alan aktiivinen suomalainen tutkimus tukee ICRAF:in maailmanlaajuista roolia kestävän maankäytön ja maa-alueiden kunnostamisen kehittämisessä. Esimerkiksi Etelä-Sudanissa VITRI valmistelee jo sisällissodan jälkeistä jälleenrakentamishanketta, jossa maataloutta ja ruoantuotantoa voidaan edistää peltometsäviljelyn ja kestävän metsätalouden avulla.

Peltometsäviljely on jo yli 30 vuoden ajan ollut kehitysmaiden maataloustutkimuksen yksi painopistealue. Vuonna 1978 paljolti metsäntutkijoiden aloitteesta perustettu ICRAF on nyt CGIAR:in eli maataloustutkimuksen kansainvälisen verkoston tärkeimpiä tutkimuslaitoksia, jota myös Suomi on aktiivisesti tukenut. Afrikan maankäyttöongelmiin keskittynyt ICRAF toimii nykyisin aktiivisesti myös esimerkiksi Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa, ja sen nykyisessä tutkimus- ja kehittämistyössä keskeisenä kohteena on myös ilmastonmuutoksen haitallisten vaikutusten torjuminen kestävän maankäytön avulla. Vuodesta 2002 ICRAF:n viralliseksi nimeksi tuli World Agroforestry Center. ICRAF:in päämaja sijaitsee
Nairobissa, Keniassa.